Caută
Close this search box.

Mass-media chineză de stat dă vina pe „ideologii occidentali” pentru tulburările din Hong Kong

Mass-media chineză de stat a acuzat joi amestecul guvernelor occidentale pentru tulburările din Hong Kong, pe fondul unei scandalizări diplomatice escaladate între China și Regatul Unit în legătură cu protestele din fosta colonie britanică, potrivit AFP.

„Ideologii din guvernele occidentale nu încetează niciodată eforturile lor de a institui tulburări împotriva guvernelor care nu le place, chiar dacă acțiunile lor au provocat mizerie și haos în țară după țară în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia”, a declarat „China Daily” într-un editorial. „Acum încearcă același șmecherie în China”, a spus ziarul publicat în limba engleză.

Sute de protestatari au asediat și au intrat luni în clădirea legislativului din Hong Kong, după o demonstrație care marchează aniversarea revenirii la guvernarea chineză în 1997, în cadrul unei formule „o țară, două sisteme”, care include libertăți neacceptate în China continentală, inclusiv dreptul la protest. Aceasta a urmat săptămânilor de proteste împotriva unui proiect de lege privind extrădarea, care a fost suspendat acum, conform căruia adversarii spun că ar submina dominația de drept a Hong Kong-ului și va acorda Beijingului puteri de urmărire a activiștilor în curțile continentale, care sunt controlate de Partidul Comunist. Poliția din Hong Kong a arestat mai mult de două duzini de persoane în legătură cu protestele. Anchetatorii și echipele de criminalistică au combinat dovezile din legislativ și se așteaptă mai multe arestări.

Răzbunarea răspândită în interiorul clădirii Consiliului Legislativ, unde protestatarii au distrus mobilierul și au scris cu graffiti peste pereții camerelor, au forțat guvernul să îl închidă timp de două săptămâni. Comisia Consiliului Legislativ urmează să organizeze joi o întâlnire specială cu ușa închisă într-un loc unde nu va fi dezvăluit.

„China Daily” a acuzat forțele occidentale că au instigat tulburări împotriva guvernului din Hong Kong ca „mijloc de a exercita presiuni asupra guvernului central”. „Comportamentul violent pe care acești agitatori occidentali îl încurajează pe forțele legii din Hong Kong și subminează ordinea socială”, a spus acesta.

Un editorial din tabloidul „Global Times”, publicat în „People’s Daily” al Partidului Popular, a criticat comentariile secretarului britanic de externe Jeremy Hunt și a declarat că „diplomația britanică față de China va plăti pentru comportamentul său”. Hunt a avertizat marți consecințe  grave dacă China nu a respectat Declarația comună chino-britanică din 1984 privind condițiile de întoarcere a Hong Kong-ului. Comentariile sale au fost întâmpinate de o mustrare ascuțită din partea ambasadorului Chinei în Marea Britanie, care a spus miercuri ca Marea Britanie să-și ia mâinile de pe Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri