Caută
Close this search box.

Numirea lui Ioan Mircea Paşcu comisar european este blocată

Ioan Mircea Paşcu

Nu vin vești bune de la Strasbourg pentru PSD-istul Ioan Mircea Pașcu: riscă să-i fie întârziată numirea în funcția de comisar european cu cel puțin două luni și, implicit, să piardă două salarii mari, aferente acestui post.

PSD-istul Ioan Mircea Pașcu a fost propus de Guvernul Dăncilă pentru funcția de comisar european pe politică regională lăsată liberă de Corina Crețu, aleasă europarlamentar. Pașcu ar trebui să fie audiat azi în Conferința președinților de comisii ale Parlamentului European, pentru ca mâine să poată fi votat de plen.

Pașcu are însă ghinion de data aceasta, pentru că au fost anulate audierile de miercuri din Conferința președinților de comisii, așa încât nici în plen nu mai poate ajunge propunerea Vioricăi Dăncilă.

Următoarea sesiune a plenului Parlamentului European este programată în 16-19 septembrie, deci cel puțin o lună întârziere pentru numirea lui Pașcu în funcția de comisar european.

Culmea e că lui Pașcu „i se trage” chiar de la socialiștii lui. Grupul Socialiștilor și Democraților și Grupul Verzilor din Parlamentul European se opun numirii fostului prim-ministru polonez Beata Szydlo în funcția de președintă a Comisiei pentru muncă a Parlamentului European. Ea este europarlamentar din partea PiS din Polonia, partid conseravator, eurosceptic și criticat ca fiind populist.

Practic, neexistând președinte la Comisia pentru muncă, Pașcu nu poate fi audiat de conferința președinților de comisii și nu poate fi votat de plenul Parlamentului.

În aceeași situație se găsește și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru postul de vicepreședinte al Comisiei Europene, reposnabil de piața unică digitală. Simson ar fi trebuit să-i ia locul lui Andrus Ansip, care a demisionat din Comisia Europeană pentru că a fost ales europarlamentar, pentru următorii cinci ani, ca și Corina Crețu.

Pașcu și Simson urmau să fie numiți comisari europeni în Comisia Juncker, până prin octombrie, când ar trebui să fie numită noua Comisie Europeană. Nemțoaica Ursula von der Leyen este desemnată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, dar se află în procedura de numire și ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri