Președintele Trump a încălcat Constituția atunci când a blocat unele persoane să-i urmărească contul de Twitter pentru că acestea îl criticau sau îl ironizau, a decis o curte de apel federală marți. Hotărârea poate avea implicații mai largi în privința modului în care Primul Amendament se aplică asupra conturilor oficialilor de pe rețelele sociale.

Întrucât Donald Trump folosește Twitter pentru chestiuni guvernamentale, el nu-i poate exclude pe unii americani să-i citească postările – și să intre în dialog cu el – pentru că nu îi plac opiniile lor, a decis curtea în unanimitate.

Primul Amendament al Constituţiei interzice unui oficial care foloseşte reţelele sociale pentru probleme de stat să excludă anumiţi oameni „dintr-un dialog deschis” pentru că „spun lucruri cu care oficialul nu este de acord”, a afirmat judecătorul Barrington D. Parker.

„Această dezbatere, pe cât de inconfortabilă şi neplăcută poate fi, este un lucru bun. În rezolvarea acestui apel, reamintim că Primul Amendament ne arată că cel mai bun răspuns în faţa unui discurs defavorabil cu privire la probleme de interes public este dat de mai multă discuţie, nu mai puţină”, a afirmat Parker.

Departamentul de Justiție nu a reacționat deocamdată la decizia instanței. Însă Jameel Jaffer, directorul Knight First Amendment Institute de la Universitatea Columbia, care a reprezentat un grup de utilizatori Twitter care au fost blocați de președintele Trump și a depus procesul, a afirmat că conturile sociale ale oficialilor se numără printre cele mai semnificative forumuri ale publicului pentru a discuta politica guvernamentală.

„Decizia va asigura că oamenii nu sunt excluși de la aceste forumuri doar din cauza punctelor lor de vedere și că oficialii publici nu transformă aceste spații digitale în camere de ecou”, a spus Jaffer. „Aceasta va contribui la asigurarea integrității și vitalității spațiilor digitale care sunt din ce în ce mai importante pentru democrația noastră”.

Contul de Twitter al lui Donald Trump este urmărit de aproape 62 de milioane de oameni, iar preşedintele american se foloseşte de el deseori pentru a face anunţuri importante.

264 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =