Caută
Close this search box.

Orban, după ce a aflat de Kovesi: ”Pesediști, vă gândiți cumva la seppuku?”

Președintele PNL Ludovi Orban a criticat vineri reacția premierului Viorica Dăncilă, care a anunțat că nu este oportună o susţinere a Codruței Kovesi pentru funcţia de procuror şef european.

Potrivit RFI, contracandidatul lui Kovesi a fost practic retras din cursa pentru funcția de procuror şef european chiar de către Franța.

Astfel, Kovesi ar fi rămas singurul candidat favorit.

Liderul PNL este de părere că ”România a primit un cadou de la francezi”, în condițiile în care Kovesi este, practic, candidatul Parlamentului European.

Astăzi, când Ambasada Franței a organizat evenimentul de aniversare a Zilei Naționale a Franței, România a primit un “cadou” de la francezi. Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, Jean- Francois Bohnert, care fusese preferat de Consiliu, a fost numit procuror șef al Parchetului Național Financiar din Franța și sunt informații că s-a retras din competiție. În consecință, din 3 candidati, au rămas doi. Iar avantajul decisiv al candidatului român este că este, practic, candidatul Parlamentului European.

Drept urmare, Consiliul Uniunii Europene nu are altceva de făcut decât să accepte candidatul votat de Parlament, ceea ce ar trebui să fie o simplă formalitate, pentru că în Regulament șeful Parchetului European este hotărât de Consiliu și de Palrlament, iar Consiliul a clasat-o pe Laura Codruța Kovesi pe locul 2 după candidatulul francez, care s-a retras, deci acum candidatul român este pe primul loc și în preferințele Consiliului. Pesediști, va gândiți cumva la seppuku?” – a scris Orban pe Facebook.

Liberalul mai spune că Dăncilă a fost, vineri, la ambasada Franței din România, ”plină de venin” și ”lipsită de fler” pentru că a spus că Guvernul României nu o susține pe Codruța Kovesi.

Cât de plină de venin poate să fie Vasilica Viorica Dăncilă și, mai ales, cât de lipsită de luciditate și de fler, încât să declare chiar astăzi că guvernul pe care îl conduce nu susține candidatul român, declarație făcută chiar la Ambasada Franței?” – mai spune președintele PNL.

Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-au încheiat în aprilie fără niciun acord şi dosarul rămâne pe agenda viitorului Parlament European, format după alegerile europene din mai.

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE au avut trei runde de negocieri – în 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie.

În reuniunea din 4 aprilie, echipa de negociere a Parlamentului European a reiterat că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European şi a cerut Consiliului să îşi reconsidere poziţia.

De partea lor, negociatorii Consiliului UE au reiterat sprijinul puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri