Caută
Close this search box.

Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul 10 august, după 11 luni de la fapte (surse)

jandarmeria

Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul 10 August pe motiv că are fi fapte ce ţin de securitatea naţională, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare convergente din DIICOT şi Parchetul General. Declinarea s-ar fi făcut pe 28 iunie, deşi DIICOT ceruse dosarul numai pentru studiu.

„Şi-au dat seama după 11 luni că nu sunt competenţi şi au declinat la noi”, au declarat surse din DIICOT.

„Nu există cerere de studiu, dosarele se predau prin declinare. DIICOT trebuia să soluţioneze demult ancheta referitor la plângerea privind o presupusă lovitură de stat. Lipsa soluţiei lor îi încurca pe militari. În plus, Secţia Parchetelor Militare nu poate face cercetări şi pe infracţiuni ce ţin de siguranţa naţională unde este competent DIICOT. Aşa că le-a dat lor dosarul ”, au declarat şi surse din Parchetul General.

Saptamâna trecută, procuroarea Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a confirmat că DIICOT a cerut pentru studiu dosarul 10 August.

„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original. Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia parchetelor Militare”, a declarat Porime.

Dosarul Parchetului Militar

În urma violențelor disproporționate ale jandarmilor împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august 2018, Parchetul Militar a deschis un dosar penal. În cadrul acestui dosar, în septembrie anul trecut, procurorii militari au început urmărirea penală faţă de şefii Jandarmeriei, coloneii Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş şi faţă de maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul operaţiunii din Piaţa Victoriei. Peste 800 de persoane au formulat plângere împotriva jandarmilor.

În mai 2019, Parchetul militar a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

”Mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”, arăta Parchetul Militar într-un comunicat de presă.

Dosarul DIICOT

În septembrie anul trecut, Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august și a sesizat DIICOT pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale. Plângerea a venit după acuzații similare lansate de Liviu Dragnea și PSD.

Jandarmeria a sesizat DIICOT pentru articolul 397 alineatul 2 din Codul penal secțiunea Infracțiuni contra securității statului:
• Art. 397: Acțiuni împotriva ordinii constituționale
• Întreprinderea de acțiuni violențe împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite de mai multe persoane impreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea natională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Plângerea Jandarmeriei a venit după acuzațiile de tentativă de lovitură de stat lansate de Liviu Dragnea și PSD. PSD a emis în septembrie anul trecut un comunicat în care reclamă astfel de fapte “exceptional de grave”.

”Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotrivă instituțiilor statului român și a ordinii constituționale. PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranță națională și autoritatea statului român. Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în Romania”, se arăta în comunicatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri