Partidul lui Volodimir Zelenski, un actor de comedie ajuns președinte al Ucrainei, a câștigat alegerile anticipate organizate duminică.

Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, formațiunea „Slujitorul poporului” al noului preşedinte ucrainean a obținut 43,9% din voturi, un scor record, transmite Agerpres.

Platforma de Opoziţie se clasează pe locul 2, partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko Solidaritatea europeană pe locul 3, partidul fostului premier Iulia Timoşenko Batkivşcina (Patria) se află pe locul 4 şi partidul prooccidental Golos (Vocea) fondat în luna mai de către superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk şi care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică se află pe locul cinci, potrivit sondajului citat.

Agenția oficială de presă de la Kiev „Ukrinform” scrie că Zelenski deja a chemat Partidul „Vocea” la crearea unei coaliții majoritare, notează Report.md.

Entuziasmul alegătorilor nu a fost mare – ceva mai mult de 45%, fiind sub așteptări. La aceste alegeri sunt aleși doar 225 din cei 424 de deputați ai Radei Supreme, adică cei aleși pe liste de partid, nu și cei din circumscripțiile uninominale. Participarea a fost mai mică decât la alegerile prezidențiale din martie și aprilie, când 62% din ucraineni au votat.

În Ucraina au avut loc alegeri parlamentare anticipate, cu aproximativ trei luni înainte de cele ordinare, după ce noul președinte Vladimir Zelenski a dizolvat Rada Supremă în care fostul șef al statului ucrainean, Petro Poroșenko,  deținea o majoritate confortabilă.

Formaţiunea denumită ”Slujitorul poporului” – după numele unui serial televizat în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte – a fost creditată cu între 42% şi 52% din intenţiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi.

”Slujitorul poporului” notează pe site-ul său că ‘lansează o provocare sistemului’ şi promite să aducă noi oameni pregătiţi ‘să facă schimbări’ pentru a ‘curăţa ţara de corupţia’ omniprezentă.

92 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 4 =