Caută
Close this search box.

PNL pregăteşte un proiect de reformă a Curţii Constituţionale

ludovic orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că Partidul Național Liberal pregătește o nouă lege de organizare și funcționare a Curții Constituționale a României (CCR).

„Biroul Executiv al PNL a luat decizia să iniţieze procedura de modificare a modului în care funcţionează Curtea Constituţională. În acest sens, am stabilit un grup de lucru format din reprezentanţii PNL care au activitate în Comisia juridică, în cele două Camere ale Parlamentului, care au avut contribuţii la acte normative de natură constituţională.

Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative asupra modului în care funcţionează curţile constituţionale în alte ţări europene.

De asemenea, o identificare a tuturor deficienţelor majore care sunt generate de textele constituţionale şi de legea de organizare şi funcţionare a CCR.

Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituţiei şi de asemenea a unui nou proiect de lege de organizare şi funcţionare a CCR.

Vizăm mai multe aspecte, de la modalitatea de desemnare a judecătorilor CCR, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul CCR, posibilitatea de introducere a unor majorităţi calificate la anumite decizii. De asemenea, vrem să identificăm limitele în deciziile pe care le poate lua CCR”, a declarat Orban la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Ludovic Orban atrage atenția asupra faptului că obiectivul final este „punerea CCR în slujba democrației, a cetățeanului și totodată de a se împiedica apariția unor decizii a Curții care să fie luate în sprjinul unor grupuri de interese și împotriva prevederilor constituționale”.

De asemenea, președintele Comisiei juridice a PNL București, Cristian Băcanu, a declarat într-o postare pe Facebook, că va face parte din grupul de lucru care are ca scop pregătirea proiectului de revizuire a Constituției și a proiectului de lege privind organizarea și funcționarea CCR.

Cristian Băcanu subliniază că reforma arhitecturii instituționale a României este o prioritate, astfel încât să existe certitudinea respectării depline a statului de drept.

„Partidul Naţional Liberal a decis azi în Biroul Executiv formarea unui grup de lucru pentru reformarea modului de funcționare a Curții Constituționale a României.

Sunt mândru să vă împărtăşesc că potrivit deciziei adoptate voi face parte din acest grup de lucru. După cum ştiți, pentru mine, reforma arhitecturii instituționale a României este o prioritate. Avem nevoie de garanții care să asigure respectarea deplină a statului de drept! România nu are voie să mai deraieze de la parcursul său democratic şi european”, a scris Cristian Băcanu pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri