Caută
Close this search box.

Prima ţară din Europa care INTERZICE un cunoscut erbicid cancerigen, prezent şi în cerealele pentru copii din România

Glifosat

Parlamentul de la Viena a aprobat marţi un amendament de lege care interzice complet folosirea glifosatului pe teritoriul naţional, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care a a interzis acest erbicid controversat în numele ”principiului precauţiei”, transmite AFP.

Majoritatea deputaţilor austrieci au votat în favoarea amendamentului propus de social-democraţi, în virtutea căruia, „punerea pe piaţă” a produselor pe bază de glifosat este „interzisă în numele principiului precauţiei”, potrivit Agerpres.

Interdicţia este considerată de susţinătorii utilizării glifosatului în agricultură drept contrară reglementărilor europene, pentru că există o licenţă pentru folosirea glifosatului pe teritoriul UE reînnoită de executivul european în 2017 şi valabilă până în decembrie 2022.

Această măsură a fost susţinută de deputaţi de toate culorile politice, social-democraţi, de dreapta, ecologişti şi liberali. Conservatorii austrieci au votat împotriva interdicţiei totale, considerând că această măsură va afecta producătorii din sectorul agricol.

Cereale pentru copii, cu otravă, şi pe piaţa din România

Glifosat, cel mai folosit erbicid din lume, creşte cu 40% riscul îmbolnăvirii de cancer. Concluzia apare într-un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Washington.

Peste 54 de mii de oameni au fost supuşi testelor, iar cei mai afectaţi au fost fermierii care lucrează des cu acest erbicid. De altfel, un american care s-a îmbolnăvit de cancer din cauza glifosatului a fost despăgubit anul trecut cu aproape 80 de milioane de dolari de compania producătoare.

Grupul de lucru pentru mediul înconjurător (EWG) din Statele Unite a anunţat că a găsit din nou otravă în cerealele pentru copii.

Mai exact, 26 dintre cele 28 de tipuri de cereale şi snack-uri populare testate conţin niveluri peste limita admisă de glifosat, principalul ingredient al erbicidului Roundup – produs de Monsanto, care este folosit în combatere buruienilor, informează prevention.com, citat de jurnaliştii.ro.

Raportul precizează că nivelurile de glifosat găsite în produsele testate, inclusiv în cerealele Cheerios, care sunt comercializate şi în România, au fost mai mari decât nivelurile admise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri