Liderul executiv din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că proiectul de lege controversat care ar fi permis extrădarea în China continentală „este mort”, relatează BBC.

Într-o conferință de presă de marți, doamna Lam a declarat că activitatea guvernului cu privire la proiectul de lege a fost un „eșec total”. Dar ea nu a spus că acesta ar fi fost retras complet, așa cum au cerut protestatarii.

Proiectul de lege a declanșat săptămâni de neliniște în oraș și guvernul l-a suspendat deja pe termen nelimitat. „Dar există în continuare îndoieli în ceea ce privește sinceritatea guvernului sau îngrijorări dacă guvernul va relua procesul în cadrul Consiliului Legislativ”, a declarat Lam reporterilor. „Deci, reiterez aici, nu există un astfel de plan, iar proiectul de lege este mort”. Ea a spus anterior că proiectul de lege „va muri” în 2020, când se va termina termenul legislativului actual.  „Proiectul de lege este mort, este o descriere politică și nu este un limbaj legislativ”, a declarat Alvin Yeung, parlamentar al Partidului Civic, BBC, adăugând că proiectul de lege este tehnic încă în proces în a doua lectură. „Nu avem nici o idee de ce directorul executiv refuză să adopte cuvântul «retrage»”, a adăugat el.

Una dintre figurile principale ale mișcării de protest, studentul activist Joshua Wong, a reiterat solicitarea ca proiectul de lege să fie „retras în mod oficial” și a acuzat-o pe Lam, că a folosit un joc de cuvinte pentru a „minți poporul din Hong Kong”. Criticii legislației susțin că aceasta ar submina independența judiciară a teritoriului și ar putea fi folosită pentru a viza pe cei care vorbeau împotriva guvernului chinez.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, face parte din China, dar se află într-un aranjament „o țară, două sisteme” care îi garantează un nivel de autonomie. Are propriul sistem judiciar și un sistem juridic separat de China continentală. Demonstrațiile au continuat chiar și după ce guvernul a suspendat proiectul de lege propus la jumătatea lunii iunie, câteva proteste devenind violente. La 1 iulie, protestatarii și-au forțat drumul în camera centrală a parlamentului din Hong Kong după un asediu lung. Mulți dintre demonstranți solicită, de asemenea, ca doamna Lam să demisioneze și ca poliția să nu îi acuze pe cei arestați în timpul protestelor. În cele mai recente proteste stradale, mii de oameni au ieșit pe străzi pe 7 iulie într-o zonă populară pentru turiștii chinezi continentali, în încercarea de a-și explica preocupările legate de proiectul de lege.

67 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =