Caută
Close this search box.

Protestatarii din Hong Kong nu renunță: Haos în oraș după blocarea serviciilor de transport feroviar

Sute de protestatari din Hong Kong au blocat serviciile de transport feroviar în cursul primelor ore ale zilei de marți, provocând haosul navetiștilor în cea mai recentă campanie anti-guvernare care tulbură fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Ceea ce a început în urmă cu trei luni, ca mitinguri împotriva unui proiect de lege de extrădare, care ar fi permis ca oamenii din Hong Kong să fie trimiși în China continentală pentru proces, s-a transformat acum într-o reacție mai largă împotriva guvernului orașului și a partizanilor săi politici din Beijing. Protestele s-au produs aproape zilnic, uneori neanunțate, perturbând afacerile, stârnind presiuni asupra guvernului din Hong Kong și agitând forțele de ordine ale orașului, pe care unii le-au acuzat că au folosit forța excesivă.

Activiștii au blocat ușile trenului, provocând dezastre ale serviciilor și obligând sute de oameni să iasă din gări în căutarea unui transport alternativ. „Nu știm cât timp vom rămâne aici, nu avem un lider, deoarece puteți vedea că aceasta este o mișcare de masă acum”, a spus Sharon, un protestatar mascat în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să dea numele ei complet. „Nu este intenția noastră de a incomoda oamenii, dar trebuie să facem ca autoritățile să înțeleagă de ce protestăm. Vom continua cu asta atâta timp cât este nevoie”. Alții au scandat, „Eliberați Hong Kong” și „Revoluția timpului nostru”. Până la jumătatea dimineții, navetiștii erau înghesuiți în stațiile din oraș, așteptând să urce în trenurile care au întârziat foarte mult, fără niciun serviciu pe unele linii. Operatorul feroviar MTR Corp a spus că a îndemnat oamenii să caute alte forme de transport.

Hong Kong, care a revenit Chinei în 1997, este înrădăcinat în cea mai gravă criză politică din ultimii ani, după două luni de proteste din ce în ce mai violente, care au reprezentat una dintre cele mai grave provocări populiste pentru conducătorii Partidului Comunist de la Beijing. Luni, China și-a reiterat sprijinul pentru liderul din Hong Kong, Carrie Lam și poliția sa și a îndemnat oamenii din Hong Kong să se opună violenței. Cel mai recent protest urmează demonstrațiilor de vineri de pe aeroportul internațional al orașului condus de China și proteste violente în weekend, când activiștii s-au confruntat cu poliția care a tras gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și grenade cu burete – o armă de control a mulțimii.

În timpul protestului au izbucnit o serie de încăierări între navetiști și protestatari, care au început treptat să se împrăștie, în timp ce mai mulți polițiști au fost dislocați în gări, unde au oprit protestatarii să le cerceteze pungile. Navetiștii au devenit din ce în ce mai frustrați de întreruperea călătoriei, iar magazinele, inclusiv brutăriile și supermarketurile, au început de asemenea să se închidă. „Este într-adevăr atât de incomod și de enervant. Mă grăbesc să muncesc, să-mi fac viața. Îmi vei da salariul?”, A spus un bărbat în vârstă de 64 de ani supranumit Liu. Alții au fost mai susținători, refuzând să dea vina pe protestatari. „Această mișcare de non-cooperare este cauzată de Carrie Lam. Ea nu cooperează cu oamenii din Hong Kong și nu răspunde cerințelor lor”, a declarat Jason Lo, 31 de ani, pentru Reuters, în timp ce aștepta un tren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri