Caută
Close this search box.

Sebastian Burduja, nou preşedinte PNL Sector 1. Portret de tânăr politician cu iţe vechi în debara

sebastian burduja

Sebastian Burduja (34 de ani) este noul președinte al organizației PNL din Sectorul 1. Burduja este în atenția publică încă din 2009, când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate.

Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL, dar nu a avut nici un succes politic sau profesional major.

În 2009, la evenimentul de lansare a Ligii Studenților Români din Străinătate au participat personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, potrivit unui comunicat de la acel moment al LSRS, între timp devenit indisponibil pe site-ul Ligii.

Un alt participant de marcă a fost Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului.

După ce a fondat LSRS, Sebastian Burduja a mai înființat Fundația CAESAR și a lansat volumul „Între speranță și deziluzie”. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru ”proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”.

În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București.

În martie acest an, partidul lui Burduja a fost înghițit de PNL. În afara lui Burduja, nici un alt membru PACT nu a primit funcții de conducere în PNL.

În ceea ce privește experiența profesională, Sebastian Burduja spunea într-un interviu pentru ViitorulRomâniei.ro că tatăl său i-a susținut studiile în SUA la Stanford şi Harvard. Ulterior, a lucrat ca asistent sau stagiar la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs, National Endowment for Democracy și Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU, McKinsey & Company. Apoi a fost Consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors și Specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (Vezi aici CV-ul oficial al lui Sebastian Burduja).

Sebastian Burduja a replicat la biografia întocmită de G4Media:

ac precizările de mai jos în virtutea dreptului la replică și a corectei informări a cititorilor dumneavoastră, cu rugămintea să le publicați de îndată:

Afirmația „Sebastian Burduja…nu a avut niciun succes politic sau profesional major” este tendențioasă și bizară, cel puțin pentru cineva care ar avea curiozitatea să caute în spațiul public informații de bază despre cariera mea academică și profesională. În plan politic, la alegerile parlamentare am candidat ca independent în județul Neamț, în condiții extrem de grele, în fieful Arsene (PSD), obținând 4% (7000 de voturi), cel mai bun scor pentru un independent din toată țara. De asemenea, la alegerile locale din 2016, PACT a obținut mandate de consilieri în patru din cele zece localități unde a candidat, inclusiv la Bolintin-Vale („Bădălău country”), cu resurse minime și într-un timp foarte scurt, fiind înregistrat oficial cu doar câteva zile înainte de termenul limită pentru înscrierea în competiția electorală.

În plan profesional și academic, aveți o listă parțială de rezultate aici: https://www.burduja.ro/rezultate. Menționez că am absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship. Informația este disponibilă în același interviu din viitorulromaniei.ro, pe care l-ați citat în articol spunând că studiile mele la Stanford și Harvard au fost susținute de tatăl meu.

După absolvire, am lucrat la prestigioasa firmă de consultanță Dalberg Global Development Advisors și apoi timp de peste trei ani de zile la Banca Mondială în Washington, D.C., fiind recrutat de echipa Social Development – Europe Central Asia (ECA) la sediul central, în urma unui proces competitiv. În această calitate, am contribuit în calitate de co-coordonator de proiect sau expert în cadrul a peste 20 de proiecte de asistență tehnică; rapoartele rezultate sunt publice și pot fi consultate pe site-ul Băncii Mondiale aici: http://documents.worldbank.org/curated/en/docsearch/author/m1229070. O parte dintre aceste proiecte au fost distinse cu premii speciale în cadrul Băncii Mondiale (http://www.worldbank.org/en/news/video/2014/03/19/presentation-reshaping-the-economic-geography-of-romania). De asemenea, în 2016 am fost admis pe primul loc la programul de doctorat în Economie și afaceri internaționale a Academiei de Studii Economice (ASE) București, fiind doctorand-bursier pentru ultimii trei ani.

În fine, în 2018 am câștigat bursa Millennium Fellowship din partea Atlantic Council, iar în 2019 bursa Marshall Memorial Fellowship din partea German Marshall Fund, ambele acordate în urma unei competiții globale (cu rate de admitere de sub 5%) liderilor cu înalt potențial din spațiul transatlantic. Acestea sunt doar câteva exemple ale activității mele din ultimii ani, care ar fi putut conta în formularea unei afirmații de tipul „nu a avut niciun succes politic sau profesional major”.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a fost lansată în cadrul unui eveniment public pe 8 ianuarie 2009, cu participarea unor persoane publice. Nici Liga, nici inițiatorii ei, nici miile de voluntari și zecile de mii de membri și alumni nu pot fi răspunzători pentru faptele acelor persoane. Puteați să oferiți, în locul sau în completarea unor informații trunchiate, un link la rezultatele LSRS, care vorbesc de la sine: https://www.slideshare.net/SebastianBurduja/liga-studentilor-romani-din-strainatateprezentarea-organizatieipptro.

Sunt zeci de mii de tineri români care au beneficiat de pe urma programelor gratuite derulate de Ligă, iar acest lucru ar trebui să însemne mai mult decât speculații care au un singur scop: manipularea opiniei publice.

Liga Studenților Români din Străinătate a fost, este și va fi o organizație complet apolitică, care are ca scop crearea unei comunități a studenților și absolvenților români din străinătate și sprijinirea tuturor tinerilor care doresc să îți continue educația peste hotare. Prin urmare, LSRS este obligată, prin misiunea asumată, să colaboreze cu toate instituțiile statului român care pot sprijini demersurile de susținere a tinerilor români din diaspora. Subliniez: cu instituții ale statului român, nu cu partide sau cu politicieni.

Afirmația „Niciun alt Membru PACT nu a primit funcţii de conducere in cadrul PNL” este complet neadevărată. Iată doar trei exemple de membri PACT care au primit funcţii (unii dintre ei chiar in cadrul BEX de astăzi): Daniel Ciungu – Membru în Biroul Municipal Bucureşti (anunţat chiar astăzi, în cadrul aceleiași conferințe de presă, nu știu cum v-a scăpat informația); Valentin Ștefan – secretar general adjunct; Adrian Gabriel Pintilie, vicepreședinte PNL Giurgiu. În cadrul procesului de integrare a PACT în PNL o serie de alte poziții din cadrul PNL vor fi ocupate de membri PACT.

Înțeleg tentația de a asocia brandul „Bancorex” cu numele tatălui meu și, pe principiul peren al pretinselor „origini nesănătoase”, cu mine. Pe de-o parte, am încredere că societatea românească a depășit tarele sistemului comunist, judecând fiecare om după faptele sale, nu după cum se numește sau de unde provine. Pe de altă parte, tatăl meu a explicat public (https://www.capital.ro/exclusiv-marinel-burduja-rupe-tacerea-in-scandalul-mome-1.html) activitatea sa în cadrul Băncii Române de Comerț Exterior, care nu are nicio legătură cu evoluția instituției de după momentul în care a fost înlăturat, tocmai pentru că s-a opus abuzurilor de la acel moment.

Îmi exprim speranța că aceste omisiuni au fost simple erori de moment și nu greșeli rău-intenționate, menite să dezinformeze și că veți respecta dreptul cititorilor G4media, față de care am un respect deosebit, de a avea acces la informații complete, prin publicarea integrală a acestui drept la replică, în cel mai scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri