Caută
Close this search box.

Șeful FMI nominalizată să conducă Banca Centrală Europeană. Cine a preluat conducerea creditorului mondial?

Șeful Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a anunțat marți că va demisiona „temporar” de la creditorul mondial după ce a fost nominalizată să conducă Banca Centrală Europeană, relatează AFP.

Liderii UE au anunțat o înțelegere pentru ocuparea pozițiilor de top în blocul politic și economic, inclusiv alegerea lui Lagarde ca succesor al șefului BCE, Mario Draghi, a cărui termen unic de opt ani se va încheia în noiembrie.

„Sunt onorată că am fost nominalizată la Președinția Băncii Centrale Europene”, a afirmat Lagarde într-o declarație, adăugând că va „renunța temporar la funcțiile mele de director general al FMI în perioada de nominalizare”. Nominalizarea înseamnă că Lagarde va demisiona cu doi ani înainte de sfârșitul celui de-al doilea mandat de cinci ani, la conducerea FMI, care va deschide o căutare pentru înlocuirea ei. Biroul executiv al fondului s-a întâlnit marți și l-a numit pe economistul american David Lipton, șef-adjunct al lui Lagarde, ca lider interimar al instituției. „Acceptăm decizia doamnei Lagarde de a renunța temporar la responsabilitățile FMI în timpul perioadei de nominalizare”, se arată într-o declarație a consiliului. „Avem încredere deplină în primul director general adjunct David Lipton în funcția de director general al FMI”.

Prin tradiție, din moment ce instituțiile au fost create în urma celui de-al doilea război mondial, un european a condus întotdeauna FMI și un american a fost la conducerea Băncii Mondiale, deși statele emergente în ultimii ani au solicitat o reprezentare mai mare. Când Lagarde a fost aleasă în 2011, a fost pentru prima oară când fondul a avut un proces de căutare deschisă a conducerii, în care orice membru al consiliului de administrație sau reprezentant al țării ar putea nominaliza un candidat. Lagarde a fost selectată de Agustin Carstens, apoi de șeful băncii centrale mexicane. Ea a atras laude pentru rolul său de lider al FMI în urma crizei financiare globale. „Ea a fost un ambasador extraordinar pentru fond, un mare agent de vânzări, un comunicator foarte bun”, a declarat Mark Sobel, fostul oficial al Trezoreriei SUA și președinte al Forumului oficial al Instituțiilor Monetare și Financiare. El a declarat pentru AFP că Lagarde are experiență în politica monetară, chiar dacă nu a condus niciodată o bancă centrală și, ca și președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, nu este economist. „Ea a fost implicată în toată dezbaterea monetară și nu este ca și cum nu vor discuta politica monetară la fond”.

Cel de-al doilea mandat a fost coincis cu ascensiunea președintelui american Donald Trump și cu un val de confruntări între economiile majore cu privire la comerț, pe care fostul ministru francez de finanțe l-a descris ca fiind cea mai mare amenințare la adresa economiei mondiale. Lagarde a recunoscut, în același timp, că divergențele cauzate de globalizare au afectat industriile și a marginalizat pe unii muncitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri