Nu ar fi crezut nimeni că societatea civilă însăși, atât de blamată de Liviu Dragnea și chiar de „nonconflictuala” Viorica Dăncilă, va ajunge în mai puțin de doi ani să fie gura de oxigen pentru Partidul Social Democrat.

Acum e oficial: Viorica Dăncilă se visează la Palatul Cotroceni. În mod realist, alegerea doamnei Dăncilă de a fi reprezentanta PSD la alegerile prezidențiale părea previzibilă Șansele social-democraților de a câștiga Cotroceniul sunt reduse. Cel puțin în momentul acesta, Klaus Iohannis pare invincibil.

Partidului i se oferă un răgaz pentru a se întrema după fractura lăsată  de Dragnea, iar istoria recentă ne-a demonstrat că formațiunea are forță de regenerare. Pe de altă parte, rămânând în același registru, să nu uităm că Viorica Dăncilă este premier, iar baronii locali au nevoie de bani și investiții, nu de gloria intrării în turul doi, cu Gabriela Firea de exemplu.

Observăm procentele de azi. Pieleanu, sociologul angajat pentru sondajele interne din PSD, îi dă pe locul trei. PSD este obligat să caute formarea unei alianțe mai mari, iar ALDE și PRO România au refuzat deja să sprijine candidature lui Dăncilă.

Rămâne varianta parteneriatelor civile, cu ong-uri chiar mici, dar solide, cu relații și influență în Occident, care la rândul lor au nevoie de reprezentare și recunoaștere la nivel național.

În loc să se axeze pe salarii și pensii, PSD ar putea să se poziționeze alături de societatea civilă, sindicate și patronate, să elaboreze legi solide și să stabilizeze forța de muncă. Aici, social-democrații s-ar dovedi imbatabili, ar fi „ajutați” de contracandidații lor: de Dan Barna care pare că sprijină mediul corporatist și nu protejează capitalul autohton și mai ales de Klaus Iohannis care, să recunoaștem, nu a avut niciodată un mesaj electoral bine definit.

Iată un exemplu concret de consolidare a parteneriatelor patronale. Dacă industria farmaceutică de la noi, singura care și-a mărit potențialul după 1989, nu este sprijinită și continuăm să o suprataxăm în fața marilor corporații care fac lobby și vând medicamente de zeci de ori mai scumpe, atunci este greu să câștigi alegerile. Din nefericire pentru Viorica Dăncilă, cel mai mare lobby-ist al reprezentanțelor farmaceutice străine e ditamai ministru al Sănătății, din propria echipă guvernamentală.

Sincer, mă îndoiesc că Viorica Dăncilă e conștientă de faptul că alegerile prezidențiale nu se câștigă doar în platourile de televiziune. Nici de către strategi, nici de către consultanții străini. Nimic nu poate înlocui negocierea socială și cred că, din acest punct de vedere, la toamnă va ieși victorioasă experiența politică.

Citește și: Deşteptarea politică a dăştepţilor

84 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =