Caută
Close this search box.

Studenţii nu vor mai avea un număr nelimitat de călătorii gratuite cu trenul

PSD ar urma să aprobe în şedinţa de astăzi o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Potrivit unor surse, sporurile vor fi calculate la salariul minim şi nu la salariul de bază.

De asemenea, studenţii nu vor mai avea un număr nelimitat de călătorii gratuite cu trenul. Acestea vor fi reduse la 12, iar beneficiari vor fi doar cei sub 26 de ani.

Ministrul de Finanţe intenţionează să propună și impozitarea pensiilor speciale cu minimum 30 la sută.

Toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, mergeau gratis cu trenul, conform Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului, apărută anul trecut în Monitorul Oficial. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 27 aprilie 2018.

Gratuitatea la transportul feroviar pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani a fost introdusă prin OUG 2/2017 şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 42/2017. Limita de vârstă a fost însă contestată de mai multe voci în ultimul an, fiind considerată discriminatorie.

Pentru a beneficia de gratuitate, studenţii trebuiau să fie înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituții de învățământ superior acreditate. Gratuitatea era valabilă doar pentru transportul la clasa a II-a a trenurilor şi doar pentru călătoriile în ţară. La achiziţionarea biletelor, studenții trebuie să prezinte legitimația de transport eliberată de instituţia de învăţământ la care sunt înscrişi, precum și un act de identitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri