UE a deschis o reprezentanţă diplomatică în Kuwait, a treia în regiunea Golfului Persic, consolidându-şi astfel prezenţa, într-un moment cu tensiuni puternice în Orientul Mijlociu.

”În această perioadă de tensiuni internaţionale şi regionale, Kuwaitul este o voce înţeleaptă şi o forţă a păcii, ceea ce face din el partenerul nostru natural”, a subliniat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, inaugurând noua delegaţie UE în Kuwait.

Este vorba despre a treia delegaţie UE într-o ţară de la Golful Persic, după cele de la Riad, în 2004, şi Abu Dhabi, în 2013.

”Este vorba totodată despre un mesaj adresat întregii regiuni: Uniunea Europeană îşi sporeşte prezenţa şi angajamentul în Orientul Mijlociu”, a subliniat Mogherini în cadrul ceremoniei, în prezenţa omologului său kuwaitian, şeicul Sabah al-Khaled Al-Sabah.

”Ceea ce se întâmplă cu Golful Persic este important pentru Europa şi ceea ce se întâmplă cu Europa este important pentru Golful Persic”, a pledat Înaltul Reprezentant UE pentu Afaceri Externe.

Regiunea Golfului se confruntă cu o serie de crize, care ameninţă să derapeze, din cauza riscului escaladării între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii săi regionali, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte.

Spre deosebire de Riad şi Abu Dhabi, Kuwaitul – care este apropiat Bruellesului şi Washingtonului – întreţine relaţii cordiale cu Teheranul.

Kuwaitul este prima ţară de la Golful Persic cu care diplomaţia europeană a încheiat un acord de cooperare în 2016, potrivit serviciilor lui Mogherini.

212 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =