Caută
Close this search box.

Un nou incident în Golf: Bărcile iraniene „hărțuiesc” tancurile petrolierele britanice

Cinci bărci, care se consideră că aparțin gărzilor revoluționare iraniene, s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic din Golf și i-au cerut să se oprească în apropierea apelor iraniene, dar s-au retras după ce un vas de război britanic i-a avertizat, au declarat oficiali americani, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării al Marii Britanii nu a avut nici un comentariu imediat.

Incidentul a avut loc la aproape o săptămâna după ce British Royal Marines a abordat un tanc petrolier iranian, Grace 1, în Gibraltar, pe baza suspiciunilor că ar încălca sancțiunile prin transportarea de petrol către Siria. Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Marea Britanie se va confrunta cu „consecințe” în privința confiscării cisternei iraniene.

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite și aliații săi au crescut drastic de când Washingtonul a intensificat sancțiunile economice împotriva Iranului și a acționat pentru a aduce exporturile de petrol ale țării la zero, ca parte a unei politici de „presiune maximă” pentru a opri acțiunile pe care Iranul luat subminând securitatea regională. Iranul a răspuns la sancțiuni, începând să încalce limitele aplicate activităților sale nucleare în cadrul unei înțelegeri din 2015 cu puterile mondiale. Câteva tancuri petroliere au fost atacate în apele de lângă coasta sudică a Iranului în mai și iunie, pentru care Statele Unite au dat vina asupra Iranului. Teheranul a negat orice implicare. Luna trecută, Iranul a doborât drone aparținând SUA în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, determinându-l pe președintele Donald Trump să comande lovituri aeriene de retorsiune, dar în ultimul moment le-a anulat.

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au declarat că incidentul de miercuri a avut loc în timp ce patrimoniul britanic se afla la intrarea nordică a strâmtorii Hormuz. „Royal Navy HMS Montrose, care a fost și ea acolo, a îndreptat armele spre bărci și i-a avertizat prin radio, moment în care s-au dispersat”, a spus unul dintre oficiali. „A fost o hărțuire și o încercare de a interfera cu trecerea”, a spus celălalt oficial.

Statele Unite speră să adere aliați în următoarele două săptămâni într-o coaliție militară care să protejeze apele strategice din Iran și Yemen, a declarat marți generalul marin Joseph Dunford, președintele comisiilor șefilor de stat major.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri