Un turist de 68 de ani și-a pierdut vineri viața în Munții Rodnei, în timp ce aștepta în zadar să fie salvat. S-a întâmplat în Borșa, județul Maramureș, la peste 2.000 de metri altitudine.

Motivul – salvamontiștii au ajuns cu întârziere de o oră din cauză că mașinile lor erau sub sechestru, iar elicopterul SMURD nu era disponibil.

Salvamontiștii spun că dacă ar fi ajuns mai repede poate ar fi reușit să îl salveze pe bărbatul de 68 de ani. S-a ajuns în această situaţie după ce o asociație din Borșa a cerut să se pună sechestru pe mașinile Primăriei, iar executorul a pus sechestru și pe mașinile Salvamontului.

„Am fost solicitați să intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat în stop cardio-respirator, la 100 de metri de stația meteo din Munții Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de intervenție, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, însă, disponibil. Din păcate, nu am avut mașini de intervenție montană pentru deplasare, deoarece un executor judecătoresc a pus joi după-amiază sechestru asigurator pe toate mașinile Primăriei Borșa, inclusiv pe două ale Salvamont. Am intervenit cu o ambulanță, apoi pe jos, cu doi paramedici, și am efectuat două ore manevre de resucitare turistului dar, din păcate, s-a declarat decesul. Dacă am fi ajuns mai repede cu mașina, nu cu o oră întârziere, ar fi crescut șansele de salvare a bărbatului. În astfel de cazuri o oră contează enorm”, a declarat pentru Mediafax șeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borșa, Ion Timiș.

Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborât pe targă, la fel ca în urmă cu 50 de ani.

„Am mai primit vineri alte trei solicitări de intervenție la diverse cazuri pe care nu le-am putut onora din cauza sechestrului pe mașinile Salvamont. Nu se poate așa ceva, s-a pierdut o viață de om din cauza unora”, a subliniat șeful Salvamont Borșa.

Serviciul Salvamont Borșa își desfășoară activitatea pe teritoriul Munților Rodnei – Pietrosu, Pasul Prislop, Complex Turistic, Stiol, Gargala, Musceta, Ineu.

Un conflict pentru pădure

Primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, a declarat la rândul său corespondentului MEDIAFAX că sechestrul asigurator a fost dispus joi după-amiază de un executor, la cererea Asociației Composesorale Borșa, cu care Primăria se află în litigiu de mai mulți ani.

„S-a pus sechestru, deși nu au acte în regulă, pe toate mașinile Primăriei, dar și pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o mașină de teren dotată și echipată pentru deplasări pe munte. Cei de la Asociația Composesorală Borșa trebuie să se judece cu Direcția Silvică Maramureș pentru pădure, nu cu Primăria Borșa”, a subliniat edilul.

Litigiul dintre Asociația Composesorală Borșa și Primărie a început în anul 2000 și are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure.

O decizie a instanţei a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here