Caută
Close this search box.

Zile libere plătite pentru părinţi atunci când se închid creșele, grădinițele, școlile

Mai mulți politicieni PSD-ALDE au scris un proiect de lege după ce mai mulți părinți au semnat petiția ”Zi liberă pentru părinți atunci când se închid creșele, grădinițele, școlile (de stat sau particulare)”.

Inițiatorii își doresc ca zilele libere să fie plătite și să se acorde pe toată perioada în care autoritățile dau decret pentru închiderea unităţilor de învăţământ.

Senatul a adoptat acest proiect care prevede acordarea de zile libere părinților în situația în care unitățile de învățământ sunt închise temporar din diverse motive. Propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului cu 64 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 19 abțineri.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ, potrivit Mediafax.

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți sau a tutorelul legal, în cazul familiilor monoparentale. Părinții trebuie să depună o declarație pe propria răspundere pe care trebuie să o depună la angajator. Cererea trebuie să conțină perioada în care părintele va supraveghea copilul. Indemnizația pentru fiecare zi liberă va fi egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

„Prevederile se vor aplica părinţilor ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ”, mai prevede proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri