În doar câteva luni cetățenii cu drept de vot vor fi așteptați din nou la urne pentru a  alege președintele țării. Lupta pentru fotoliul de la Cotroceni se anunță a fi destul de strânsă, actualul președinte, Klaus Iohannis plecând cu prima șansă, fiind susținut de PNL, partidul care a obținut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare. Totuși, pe turnantă vine candidatul USR-PLUS, Dan Barna, despre care mai mulți analiști politici consideră că va da marea bătălie în turul al doilea cu actualul președinte. Nici PSD nu ar trebui scos complet din joc, chiar dacă alegerile europarlamentare au arătat un declin puternic al celui mai mare partid din țară. Social-democrații beneficiază de un bazin electoral substanțial în ciuda faptului că până acum partidul oscilează între mai mulți candidați.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a precizat pentru PSNews.ro că premierul Dăncilă e conștientă de lipsa unui candidat veritabil pentru Cotroceni. Totuși, Traian Băsescu a atras atenția asupra faptului că în cel mai mare risc se află președintele Iohannis.

“Eu nu cred în lipsa de maturitate a doamnei Dăncilă. Sunt convins că are un sondaj în față, va trebui să-l arate colegilor, probabil că sondajul arată Teodorovici – 3 procente, Firea – 4 procente, cam așa arată, pentru că nu trebuie să încurcăm încrederea cu votul, așa cum am văzut și în cazul lui Oprescu, când înainte de alegerile prezidențiale avea încredere de peste 50% și la vot a luat 3 procente. Deci încrederea nu e același lucru cu votul.

Părerea mea e că doamna Dăncilă este conștientă că nu există nici un candidat în PSD și întrezărește riscul de-a face ce trebuie să facă un șef de partid, adică să candideze ea. Doar că ea nu își dorește să candideze, de asta mai speră să găsească ceva.

Cred că în toată afacerea asta în cel mai mare risc se află președintele Iohannis. A avea un candidat atât de slab la PSD, care să nu intre în turul 2, creează un risc consistent pentru președintele Iohannis. Cu un PSD care rămâne în afara turului 2, electoratul PSD va opta pentru oricine numai pentru președintele Iohannis nu. Deci aici președintele Iohannis va trebui să găsească o formulă de împăcare cu electoratul cinstit al PSD, pentru că altfel vor veni la vot să voteze împotriva lui”, a explicat Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =