Caută
Close this search box.

Boris Johnson se confruntă cu primul test electoral. Ce se va întâmpla cu planul său Brexit?

Boris Johnson

Boris Johnson se confruntă joi cu primul său test la urnele de vot în cadrul alegerilor parțiale care ar putea reduce majoritatea parlamentară, ceea ce îngreunează aplicarea planului său Brexit, relatează AFP.

La doar o săptămână după ce a preluat funcția de prim-ministru, Partidul Conservator al guvernului Johnson pare să piardă scaunul galez de Brecon și Radnorshire în fața unui candidat pro-european. El se confruntă deja cu o opoziție puternică în parlamentul de 650 de locuri față de planul său de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie chiar și fără un acord dacă este necesar. Victoria liberal democraților anti-Brexit de la Brecon i-ar încuraja pe acești parlamentari din opoziție și pe unii conservatori care s-au angajat să facă tot ce trebuie pentru a opri o plecare „fără acord”.

Ministrul Finanțelor, Sajid Javid, a anunțat miercuri o sumă suplimentară de 2,1 miliarde de lire sterline pentru a se pregăti de posibilitatea lipsei unui acord și de o confruntare parlamentară iminentă când parlamentarii se vor întoarce în septembrie. Banii în plus vor fi folosiți pentru a lansa o campanie de informare publică și pentru a „accelera pregătirile la frontieră, pentru a sprijini pregătirea afacerilor și pentru a asigura furnizarea de medicamente critice”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Alegerile parțiale de joi au fost stabilite după ce fostul parlamentar conservator Chris Davies a fost obligat să plece, în urma condamnării sale pentru că a pretins false cheltuieli. El insistă că a fost o greșeală nevinovată și își păstrează poziția, dar sondajele indică o victorie pentru liberali democrați, care au ocupat anterior locul. Unele sondajele arată 43% pentru liberali democrați, 28% pentru conservatori, 20% pentru  partidul Brexit a lui Nigel Farage și 8% pentru laburiști. Cu toate acestea, un alt sondaj de la YouGov, publicat în această săptămână, a dat un impuls neașteptat conservatorilor, pe care experții l-au atribuit unei „sărituri Boris”. Brecon și Radnorshire au votat 52 la sută pentru a părăsi Uniunea Europeană în votul din 2016 – rezonând rezultatul de pe tot teritoriul Regatului Unit.

Johnson, un lider al campaniei Brexit la referendum, a făcut marți o vizită pentru a se întâlni cu Davies. El a cerut alegătorilor să nu dezerteze Partidului Brexit, care a valorificat impasul politic asupra plecării Marii Britanii din UE. „Partidul Brexit nu poate livra Brexit, doar conservatorii pot”, a spus Johnson, adăugând că liberal democrații „vor face tot ce pot pentru a opri Brexit”.

La alegerile europene din mai, Partidul Brexit a câștigat 31% din voturi, împingându-i pe conservatori pe locul cinci cu doar nouă la sută. Naționaliștii pro-europeni galezi și partidul verde nu își înaintează candidați la Brecon pentru a evita împărțirea votului anti-Brexit.

Johnson spune că dorește un acord de divorț cu UE, dar susține că termenii negociați de predecesoarea sa Theresa May – pe care parlamentul l-a respins de trei ori – sunt inacceptabili. Liderii UE au spus în mod repetat că acordul existent este singurul disponibil. Temerile Marii Britanii se îndreptau către o divizare dezordonată cu cel mai apropiat partener comercial care a trimis lira sterlină în cea mai slabă cotare față de dolar și euro din ultimii doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri