Caută
Close this search box.

Brațul robotic LUKE permite invalizilor să simtă obiectele pe care le ating!

Această proteză se conectează la nervii purtătorului și îi permite să simtă tactil obiectele pe care le manipulează. În timpul testelor, invalizii au putut să rupă bobițe de struguri de pe un ciorchine fără să le strivească, să apuce ouă fără să le crape și chiar să tasteze numere pe ecranul unui telefon. Cercetările referitoare la protezele robotice progresează foarte repede, dar există un anumit obstacol care se dovedește a fi foarte dificil de depășit: simțul tactil. Acest simț ne ajută, printre altele, să controlăm forța cu care prindem un lucru în mână, ceea ce are o importanță vitală atunci când vine vorba de controlul motor fin pentru manipularea obiectelor delicate.

Iată noul upgrade al brațului robotic LUKE, botezat după Luke Skywalker, eroul din Star Wars cu o mână robotică. Versiunile prototip ale acestei proteze robotice pot fi conectate la nervii persoanei care o poartă. Și, mulțumită inginerilor de la Universitatea din Utah, mâna le poate conferi acum purtătorilor și abilitatea de a simți tactil obiectele.

Aceste progrese spectaculoase i-au permis unuia dintre cei care poartă proteza să se descurce fără probleme cu un ciorchine de struguri, să decojească o banană și chiar să simtă în palma robotică atingerea soției sale! Keven Walgamott și-a pierdut mâna stângă și o parte din braț într-un accident survenit cu 17 ani în urmă. Când echipa de cercetare a căutat o persoană care a suferit amputări ca să testeze prototipul de proteză robotică pe care l-a dezvoltat, Kevin s-a oferit voluntar.

„Aproape că mi-au dat lacrimile. A fost de-a dreptul uimitor. Nu am crezut că voi mai putea să simt ceva cu mâna asta”, a afirmat Kevin, referindu-se la momentul în care și-a folosit braţul pentru prima oară. Brațul a fost perfecționat în urma a 15 ani de muncă și se folosește de felul în care creierul umsn controlează membrele, trimițând semnale prin sistemul nervos. Această tehnologie se numeşte stimularea nervoasă periferică, iar inginerii cercetează de ani de zile felul în care este folosită pentru protezele membrelor superioare.  Electrozii sunt atașați de nervii brațului deasupra locului amputării și, de asemenea, de proteză. Apoi, utilizatorul se gândește să își miște mâna și brațul. Brațul LUKE, dezvoltat de Mobiu s Bionics, are 100 de microelectrozi care sunt conectați la nervii din zona superioară a brațului și, de asemenea, la un computer extern.

Când atingi ceva, o salvă de semnale este imediat trimisă pe calea nervilor până la creier, după care se estompează. Echipa a înregistrat această activitate la mâna unei primate și a făcut calcule matematice pentru a afla cu aproximație felul în care acest proces se produce la oameni.

Un model bazat pe aceste calcule a fost apoi integrat software-ului pentru Brațul LUKE și rafinat. Și a funcționat! I-a oferit lui Walgamott destul simț tactil încât să fie capabil să smulgă strugurii de pe ciorchine fără să-i zdrobească. Putea să apuce un ou fără să-l crape, putea decoji o banană fără s-o strivească și putea chiar să trimită un SMS de pe telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri