Caută
Close this search box.

Brexit vede o umbră de speranță după Berlin. Va avea Johnson același succes și la Paris?

Premierul britanic Boris Johnson ajunge joi la Paris, la o zi după ce Berlinul a oferit o umbră de speranță că se poate ajunge la un acord pentru a evita un Brexit haotic „fără acord”, relatează AFP.

În a doua etapă a primei sale vizite străine de la preluarea funcției, Johnson se va întâlni cu omologul său francez la palatul Elysée pentru a-și presa mesajul său că elementele din iminentul divorț al Regatului Unit cu Uniunea Europeană trebuie renegociate. Dar Johnson probabil se va confrunta cu un public mai dur la Paris decât la Berlin. Macron a respins miercuri cererile lui Johnson ca UE să redeschidă negocierile la frontiera irlandeză, spunând că blocul a fost întotdeauna clar că nu va fi de acord. „Renegocierea termenilor propuși în prezent de britanici nu este o opțiune care există și asta a fost întotdeauna clarificată de președintele (UE) Tusk”, a declarat Macron jurnaliștilor la Paris.

În weekend, toți cei trei lideri europeni se vor întâlni cu președintele SUA, Donald Trump, un susținător vocal atât al Brexit-ului, cât și al lui Johnson, și al liderilor din Canada, Italia și Japonia, la un summit G7, în stațiunea franceză Biarritz. Discuțiile vin după ce Merkel a declarat miercuri lui Johnson la Berlin că un acord ar putea fi posibil chiar în „30 de zile” pentru ca Marea Britanie să părăsească UE, dacă se poate găsi o soluție la problema spinoasă a frontierei irlandeze.

Premierul britanic s-a declarat ferm că nu va accepta planul de frontieră „backstop”, convenit cu predecesorul său, Theresa May și a avertizat că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie, chiar cu costul agitației economice. Backstop-ul este un mecanism pentru a evita controalele la frontieră între Irlanda și Irlanda de Nord, membre ale Regatului Unit, punctele de control fiind eliminate în cadrul unui acord de pace din 1998 pe insula divizată. Însă criticii au ridiculizat planul, deoarece acesta ar menține temporar Marea Britanie în uniunea vamală a UE.

La Berlin, Johnson a subliniat din nou părerea că backstop-ul „are defecte grave pentru o țară suverană și democratică precum Marea Britanie” și a adăugat că prevederea „trebuie să meargă”. Merkel a spus că mecanismul a fost întotdeauna menit ca o „poziție de recădere” pentru a proteja „integritatea pieței unice” pentru perioada în care ceilalți 27 de membri ai UE și Londra își definesc relația viitoare. În căutarea unei soluții, ea a spus: „am spus că probabil o vom găsi în următorii doi ani, dar poate o putem face în următoarele 30 de zile, de ce nu? Atunci suntem cu un pas mai departe în direcția corectă “.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri