Caută
Close this search box.

Când vor vota românii din Diaspora pentru prezidenţiale

prezenţa la vot

Guvernul a adoptat, marți, mai multe hotărâri privind alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Unul dintre actele normative vizează calendarul alegerilor. Campania electorală va începe pe 12 octombrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetățenii români din Diaspora pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

„În ședința de Guvern s-au adoptat hotărârile de Guvern privind buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru președintele României în anul 2019. Este vorba despre hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României”, a declarat Nelu Barbu, la finalul ședinței Executivului, potrivit Mediafax.

Calendarul alegerilor prezidenţiale 2019

„2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale

11 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate, respectiv ca alegător prin corespondență

22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale

12 octombrie: începerea campaniei electorale.

8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate.

9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în țară.

9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votării în străinătate.

10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară.

10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în țară, cât și în străinătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afara secțiilor de vot pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59”.

Executivul a mai adoptat, marți, o hotărâre privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

„Sunt precizări pe care le aveți în legislația adoptată de Parlamentul României, a fost modificată legislația astfel încât să poată fi desfășurat procesul de vot pe mai multe zile și a fost completată procedura de votare.

Sunt atribuțiile tuturor instituțiilor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor, este vorba de MAI, MAE, Regia Autonomă în Monitorul Oficial, STS, Institutul Național de Statistică, AEP ș.a.m.d.”, a explicat Nelu Barbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri