Caută
Close this search box.

Ce măsuri iau autoritățile pentru combaterea cerșetoriei, fenomen care a atins cote alarmante

Trecem pe lângă ei. Îi vedem adesea pe stradă, în special în jurul bisericilor și al cimitirelor. Unii stau cu mâna întinsă, alții cer bani, mâncare sau o haină mai groasă, alții o fac doar din priviri.

Dar sunt și unii care sunt duși la locurile de muncă cu mașini de lux și încasează ajutoare sociale, cu toate că sunt apți de muncă. Cerșetori au existat dintotdeauna și probabil, vor mai exista, cu toate că practica este interzisă de lege. Dar ce fac autoritățile pentru a combate fenomenul?

România spune atât de multe povești. Și are și cine să le asculte pentru că sunt mulți cei care întind o mână de ajutor către palmele spălate de speranță și înecate de umilință. Dumnezeu e la tot pasul în vorba lor, dar sunt și trecători care gândesc că cerșetorii fac mai mulți bani decât ei. Sunt și amărâți și bogați și săraci cu duhul printre nevoiașii dintre noi.

Pentru ca la Cluj nivelul de trai este unul foarte ridicat, orașul a devenit un magnet pentru cei care cerșesc. Zonele cele mai frecventate sunt piețele, stațiile de autobuz, terasele, supermarketurile sau chiar spitalele. Statisticile primăriei arată că în ultimele luni la Cluj au fost identificați peste 300 de cerșetori. Este interesant că mai bine de jumătate dintre aceștia provin din alte localități sau chiar alte județe. Unii vin și din Timiș, Mureș, Alba sau chiar Argeș și Teleorman.

Măsura luată de autorități este să trimită polițiști locali care să îi identifice, iar mai apoi cei mai mulți dintre cerșetori ajung la centrul de găzduire, pentru ca autoritățile nu își doresc ca vreo persoană fără adăpost să rămână sub cerul liber. Asta datorită unui program de prevenire care se desfășoară la Cluj.

Oamenii ajunși aici primesc o masa calda, pot face baie și pot fi cazați peste noapte. Cei care nu sunt din Cluj sunt conduși la gara sau autogara pentru a pleca in localitățile de unde provin.

Cerșetoria practicată pentru câștigarea unor venituri ilegale reprezintă un fenomen care a scăpat de sub control.

În Iași, ca și în alte orașe mari, există zone cu vad bun pentru cerșetori, cum ar fi Mitropolia din Iași și vecinătatea bisericilor, mai ales în zilele de sărbătoare, lângă spitale, piețe agro-alimentare, zone pietonale, intrările în parcuri și centre comerciale.

În primul semestru al lui 2019, în Iași, s-a înregistrat un număr dublu de contravenții privind cerșetoria față de aceeași perioada a lui 2018.

În consecință, s-a dublat și valoarea sancțiunilor aplicate, ajungându-se la aproape 80 de mii de lei.

Exista însă un plan conturat de către Poliția Locală, Direcția de asistentă comunitară și Protecția Copilului, instituții care își dau mâna pentru a ține sub control acest fenomen.

La Timișoara de la începutul anului și până în prezent au fost identificați 554 cerșetori și oameni ai străzii, mai puțini față de anul trecut când au fost depistate în aceeași perioadă 586 astfel de persoane.

Autoritățile au făcut apel la cetățeni să semnaleze cazurile de cerșetorie la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112.

Sancțiunile pentru apelarea la mila publică, potrivit Legii 61 din 1991 republicată sunt intre 100 si 500 lei.

Prin cele 13 servicii DASMT oferă oamenilor sprijin, consiliere, găzduire, tratament medical, supraveghere, îngrijire la domiciliu și consultanță de specialitate.

Cantina Socială din cadrul Complexului de Servicii Sfântul Francisc are capacitatea de a pregăti zilnic 1000 de porții de mâncare (în limita normei de hrană de 12 lei/zi) constând în 2 mese calde.

În cadrul aceluiași Complex de Servicii, Sfântul Francisc din strada Telegrafului nr 8, funcționează și Centrul pentru Persoane fără Adăpost cu o capacitate de 54 de locuri.

Pentru persoanele care nu au domiciliul în Timișoara, serviciile se acordă pentru maxim 30 de zile, iar pentru persoanele aparținând județului Timiș serviciile se acordă pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire de până la 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri