Caută
Close this search box.

„Cernobâl pe gheață”. Rusia lansează un reactor nuclear plutitor

Rusia va lansa primul reactor nuclear plutitor din lume și îl va trimite vineri într-o călătorie epică în zona arctică, în ciuda avertismentelor ecologiștilor în privința unor riscuri grave pentru regiune, relatează AFP.

Încărcat cu combustibil nuclear, Akademik Lomonosov va părăsi portul arctic Murmansk pentru a-și începe călătoria de 5.000 de kilometri în nord-estul Siberiei. Agenția nucleară Rosatom spune că reactorul este o alternativă mai simplă la construirea unei fabrici convenționale pe terenul, care este înghețat tot anul, și intenționează să vândă astfel de reactoare în străinătate. Însă grupurile ecologiste au avertizat de mult despre pericolele proiectului, numindu-l un potențial „Cernobâl pe gheață” și un „Titanic nuclear”. O explozie mortală în această lună, pe un sit de testare militară din extremitatea nordică a Rusiei, care a provocat o creștere radioactivă, a stârnit îngrijorări suplimentare. Călătoria reactorului trebuie să dureze între patru și șase săptămâni, în funcție de condițiile meteorologice și de cantitatea de gheață din calea sa.

Lucrările la Akademik Lomonosov, de 144 metri, au început la Saint Petersburg, în 2006. Când va ajunge în Pevek, un oraș de 5.000 de locuitori din regiunea siberiană Chukotka, acesta va înlocui o centrală nucleară locală și o centrală de cărbune închisă. Acesta urmează să intre în funcțiune până la sfârșitul anului, deservind în principal platformele petroliere din regiune, întrucât Rusia dezvoltă exploatarea hidrocarburilor în zona arctică.

Semnal de alarmă

Rashid Alimov, șeful sectorului energetic al Greenpeace Rusia, a declarat că grupurile ecologiste au fost critice cu ideea unui reactor plutitor încă din anii 90. „Orice centrală nucleară produce deșeuri radioactive și poate avea un accident, dar Akademik Lomonosov este în plus vulnerabil la furtuni”, a declarat el pentru AFP. Platforma este remorcată de alte nave, ceea ce face mai probabilă o coliziune în timpul unei furtuni, a spus el. Deoarece Rosatom intenționează să păstreze combustibilul uzat la bord, Alimov a spus că „orice accident care implică acest combustibil ar putea avea un impact grav asupra mediului fragil al Arcticii”. El a adăugat că nu există „nici o infrastructură pentru o curățare nucleară” în regiune.

Încălzirea globală și gheața care se topește a făcut ca pasajul de nord-est – care leagă Oceanul Atlantic de Pacific de-a lungul coastei nordice a Rusiei – să fie mai accesibil.

Când AFP a vizitat Akademik Lomonosov în mai 2018, era de o culoare maro ponosită. De atunci a fost pictat în roșu, alb și albastru al drapelului rusesc. Nava cântărește 21.000 de tone și are două reactoare cu o capacitate de 35 de megawați fiecare, apropiate de cele folosite de spărgătoarele nucleare de gheață. Are un echipaj de 69 de persoane și călătorește cu o viteză de 3,5 până la 4,5 noduri.

Alimov a spus că proiectul este o oportunitate ratată, întrucât Chukotka, o regiune mai mare decât Texasul populat de doar 50.000 de oameni, „are un potențial imens de dezvoltare a energiei eoliene”. „O centrală nucleară plutitoare este un mod prea riscant și prea scump de a produce energie electrică”, a spus el.

Industria nucleară, care încearcă să se reinventeze pe o piață sumbră, dezvoltă reactoare mai mici și mai ieftine pentru a atrage noi clienți. Urmează exemplele submarinelor, spărgătoarelor de gheață și portavioanelor, care au folosit de multă vreme energia nucleară și sunt destinate zonelor izolate cu infrastructură redusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri