Caută
Close this search box.

Cum a răspuns Jandarmeria când Poliția i-a cerut ajutorul, la Caracal

cazul caracal

Raportul MAI în cazul intervenției pentru căutarea Alexandrei Măceșeanu arată că Jandarmeria a refuzat inițial să trimită luptători de la Brigada Mobilă, pentru a sprijini ancheta.

În raport, se precizează că ofițerul care coordona acțiunea din noaptea percheziției de la casa lui Gheorghe Dincă a cerut sprijincomandandului Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova 20 de jandarmi. Comandantul a refuzat, motivând că are oamenii ocupați cu alte misiuni.

Polițistul avea de acoperit cu forțe trei adrese în care se intra simultan pentru percheziții, la ora 6:00. A obținut sprijin în cele din urmă de la jandarmi, dar au fost trimiși 10 jandarmi de la Inspectoratul din Slatina, nefiind vorba de trupe speciale ale jandarmeriei, așa cum solicitase inițial.

Ce se spune în raportul MAI

Era în jurul orei 3:00 noaptea, când adjunctul șefului IPJ Olt încerca, după ce s-a contrazis cu procurorii care nu doreau să intre și voiau să aștepte ora 6:00, să pregătească intervenția.

El cheamă niște ofițeri de la SAS (trupe speciale), dar pentru că aveau de mers la trei adrese, comisarul șef Alexe Nicolae (demis ulterior de ministrul Moga) a pus mâna pe telefon și a sunat la adjunctul șefului Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, colonelul Botan, solicitând să fie sprijinit cu 20 de jandarmi. Colonelul refuză însă spunând că „are oameni în dispozitiv”.

„De asemenea, polițistul a dispus șefului SAS să-i pună la dispoziție 2 grupe a câte 7 oameni pentru perchezițiile ce urmau a fi efectuate. Totodată, a luat legătura telefonic cu adjunctul șefului Grupării Mobile Jandarmi Craiova, colonelul B, solicitându-i să fie sprijinit cu 20 de jandarmi, însă acesta a refuzat, spunând că are oamenii în dispozitiv. Ulterior, comandantul IJJ Olt, domnul colonel D a pus la dispoziție 10 jandarmi în sprijin pentru efectuarea perchezițiilor domiciliare, aceștia prezentându-se la ora 5:30 la sediul Poliției Municipiului Caracal” – scrie în raport.

Ce spune Jandarmeria

Într-o intervenție la Digi24, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a precizat că instituția în numele căreia vorbește nu are deschisă o anchetă internă ca urmare a raportului MAI, pentru că în acest caz a fost vorba doar de o chestiune de competență teritorială.

„Acel refuz pe care îl menționați dumneavoastră este, de fapt, o solicitare a comandantului grupării de a se adresa unității competente, respectiv Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care are un detașament de ordine publică chiar în zona respectivă, în orașul Caracal. Nu este vorba despre un refuz.

Este vorba doar de o redirecționare a solicitării către cei competenți să acționeze acolo. Jandarmii au participat la acea activitate din acea dimineață, cu mențiunea că au fost efective de la Inspectoratul de jandarmi Olt, care are un detașament chiar acolo în zonă”, a explicat Georgian Enache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri