Caută
Close this search box.

Cum s-a produs, de fapt, misterioasa explozie nucleară din nordul Rusiei

Răsturnare de situaţie în cazul exploziei nucleare din nordul Rusiei. Cum s-a produs, de fapt, incidentul.

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.

Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informaţii, susţine postul CNBC, citând surse care şi-au păstrat anonimatul.

„Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior”, a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre raport, citată de Mediafax.

„A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare şi asta a cauzat o reacţie în nucleul atomic al rachetei, care a condus la o scurgere radioactivă”, a transmis o altă sursă.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de armament, subliniind că proiectele militare vor continua.

Potrivit experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o „rază de acţiune nelimitată” şi este „invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri