Caută
Close this search box.

De teama unei posibile arestări, Polanski nu a venit la premiera filmului său din cadrul Festivalului de la Veneția

Cineastul Roman Polanski a absentat vineri, aşa cum era de aşteptat, de la premiera filmului său inclus în competiţia Festivalului de la Veneţia din cauza existenţei unui mandat de arestare pe numele său emis de SUA.

„J’Accuse”, cel mai recent lungmetraj al controversatului regizor, cu Emmanuelle Seigner, Louis Garrel şi Jean Dujardin în distribuţie, concurează pentru Leul de Aur cu filme semnate de unii ca Olivier Assayas, Hirokazu Kore-eda, Ciro Guerra, Pablo Larrain, Todd Phillips şi Steven Soderbergh.

Cineastul în vârstă de 86 de ani încă evită justiţia americană după ce a fugit din Statele Unite în 1977, în mijlocul unui scandal sexual. El nu poate călători în afara Franţei fără a risca să fie arestat.

Decizia de a include filmul lui în competiţia festivalului a fost una controversată. Inclusiv preşedinta juriului, regizoarea argentiniană Lucrecia Martel, a declarat în deschiderea evenimentului, miercuri, că nu va participa la premiera de gală a filmului pentru a nu fi nevoită să îl aplaude.

Producătorul italian al peliculei, Luca Barbareschi, care a participat vineri la o conferinţă de presă alături de actorii Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric şi Emmanuelle Seigner, soţia lui Polanski, a refuzat să discute problema, scrie The Hollywood Reporter.

„Nu este un proces moral, este un festival minunat”, a spus producătorul, care a adăugat că nici actorii nu vor răspunde întrebărilor care nu îi vizează direct.

„J’accuse” îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Artist” (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist. El a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer” (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie.

„J’accuse” a fost bine primit de presă şi critici, care l-au aplaudat îndelung după proiecţia de vineri dimineaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri