Caută
Close this search box.

Estimare MAE. În Diaspora trebuie înfiinţate 900 de secţii de vot, de două ori mai multe ca la europarlamentare

estimare mae

”Estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”, arată președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, într-un comunicat de presă.

Or, la alegerile europarlamentare din 26 mai, în străinătate au fost organizate 441 de secții de vot, iar rezultatul a fost cunoscut: cozi de ore întregi la multe secții, mii de cetățeni care nu au putut să-și exprime opțiune politică.

Pe de altă parte, AEP constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este ”dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

Șeful AEP face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Datele privind prezența la vot în străinătate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până astăzi, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.

Un răspuns

  1. n sfarsit a aparut ceva in mass-media dupa informatia ca pe liste s-au inscris circa 30.000de romani in situatia in care sunt mai putin de 15 zile disponibile pentru inscrieri pe liste.
    N-am vazut nici un politician (fie ca a votat sau nu legea), ziarist (acoperit sau nu), sociolog (mai nou sau mai vechi), ONG sau din vreo asociatie (democratica cu spume sau nu) care sa zica ceva despre relitatea flitului dat de masa de emigranti care nu este asa de mica cat o estimeaza oricare din astia.
    Marea absenta este bineinteles Opozitia care isi demonstreaza astfel inexistenta. Pro…. a lui Ponta a demonstrat matematic ca este o Aripa care se da Opozitie. Daca PSD indrazneste sa-si dea cu parerea, ar trebui sa se autodesfiinteze (asta in caz in care Romania n-ar fi tara absurdului absolut).
    Cinstit vorbind as vrea sa citesc si eu rapotul pe care SRI il va inainta presedintelui Iohannis despre acest subiect care n-are predicatul Diasporei. Diaspora care a fost batuta, gazata. Diaspora care are mai multi oameni valizi si apti de munca decat in sunt romani tara, dar, cu copii mai putini luati cu ei decat cei abandonati in tara.
    Nu-i asa ca Romania este Gradina ….. ? completati voi. Cica, suntem liberi si democrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri