Richard McNair s-a expediat prin poștă ca să scape din închisoare, însă cea mai ciudată parte a evadării sale a urmat abia după aceea. Cu toate că Richard McNair este un ucigaș condamnat, a devenit notoriu abia pentru abilitatea lui extraordinară de a scăpa din închisoare. McNair a evadat din pușcărie de trei ori, performanță care este deja impresionantă.

Însă a treia sa evadare, cea din 2006, a necesitat o creativitate cum rareori îți este dat să întâlnești. McNair a dat dovadă de o imaginație ieșită din comun chiar de la început.

Richard McNair
În 1992, Richard Lee McNair a evadat prin sistemul de aerisire al închisorii. Foto: Wikimedia / Pixabay

Născut în Oklahoma, SUA, pe 19 decembrie 1958, acest om a fost descris încă din copilărie ca fiind foarte inteligent. Iată cum îl caracteriza fratele său: „Este cam cea mai inteligentă persoană pe care am întâlnit-o vreodată. Era un tip de treabă, pe care l-am admirat întotdeauna, până când a făcut niște alegeri proaste…”

Wikipedia amintește că, în noaptea de 17 noiembrie 1987, McNair a intrat prin efracție într-o clădire în care erau depozitate cereale, cu intenția de a o jefui. Însă jaful a fost întrerupt de doi bărbați care au dat peste el. Unul dintre ei era Jerome Theis, un șofer de camion pe care McNair l-a împușcat, omorându-l pe loc. McNair a tras și în al doilea bărbat, dar acesta a reușit să supravieţuiască. După ce poliția l-a supus unui interogatoriu, McNair și-a predat arma pe care o ținea ascunsă și, la puțin timp după aceea, a fost condamnat la ani grei de închisoare. A primit două sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru crimă și tentativă de crimă, pe lângă o sentință de 30 de ani pentru jaf.

Prima evadare a lui McNair a fost o reușită relativ modestă. A avut loc după arestare, bărbatul evadând din secția de poliție în februarie 1988. McNair se afla într-o cameră cu trei detectivi, legat cu cătușe de un scaun. Acesta este momentul în care Richard McNair își începe evadările

În buzunar avea un tub de balsam pentru buze. McNair a reușit să folosească balsamul ca lubrifiant, ungându-și mâinile ca să le poată scoate din cătușe atunci când detectivii l-au lăsat singur. Evadarea a avut ca rezultat o urmărire pe jos, polițiștii fugind după McNair prin oraș. A intrat într-o clădire, iar polițiștii au urcat după el până la etajul al treilea. Odată înconjurat, McNair a sărit. A căzut pe pământ și s-a rănit la spate, fiind foarte ușor pentru polițiști să-l rețină. Însă asta a fost doar încălzirea pentru următoarea evadare.

În octombrie 1992, pe când își executa pedeapsa într-un penitenciar din statul Statului Dakota de Nord, McNair și alți doi deținuți s-au strecurat printr-o gură de ventilaţie.  De data asta, McNair  a reușit să rămână în libertate pentru mai multă vreme, fiind recapturat abia în iulie 1993. Apoi, a fost trimis într-o închisoare maximă securitate din statul Louisiana. De aici, avea să execute un adevărat tur de forţă al evadărilor.

În închisoare, sarcina lui McNair era să repare saci poștali rupți pentru ca aceștia să poată fi expediați oficiilor poștale pentru refolosire. Aici și-a pregătit marea sa evadare, care a avut loc pe 5 aprilie 2006. A construit un fel de cocon din materialele pe care le avea la dispoziție, a potrivit în el un tub pentru respirat, l-a ascuns sub o grămadă de saci poștali de pe un palet și a intrat în el.

Richard McNair
Fotografie făcută în arest. Foto: fandom.com

McNair a rămas acolo până când un motostivuitor a preluat paletul (care era strâns legat) și l-a dus într-un depozit din apropiere, în afara închisorii.

Când angajații din depozit au plecat să ia prânzul, McNair a ieșit din sac cu ajutorul unui cuțit, devenind din nou un om liber. Însă partea cea mai impresionantă a evadării sale abia acum urmează.

La scurt timp după evadare, un ofițer de poliție l-a văzut pe McNair alergând pe lângă şinele de tren. Ştiind că în apropiere se petrecuse o evadare din închisoare, ofițerul l-a oprit. Camera de filmat din maşina ofițerului a înregistrat întreaga discuție. Deși nu avea acte la el și semăna cu descrierea făcută evadatului pe care polițistul tocmai o primise prin radio înainte de a-l opri, McNair a reușit să-l ducă cu vorba pe omul legii. I-a spus ofițerului că numele lui era Robert Jones și că ieșise doar să facă puțin jogging. Câteva minute mai târziu, a făcut o greșeală și a spus că îl chema Jimmy Jones, însă ofițerul nu a observat. „Partea proastă este că semeni cu evadatul”, a spus ofițerul, referindu-se la descrierea pe care tocmai o primise. „Ce ghinion, nu-i așa?”, a replicat McNair.

Polițistul l-a sfătuit ca data viitoare să poarte cu el actele de identitate și cei doi au râs împreună, după care omul legii i-a urat să aibă grijă, iar McNair și-a continuat alergarea.

Este clar că McNair era, așa cum spunea și fratele lui, un tip cu adevărat inteligent și inventiv. Autoritățile nu aveau cum să nu fie de acord: „Cred că este un tip inteligent”, avea să-l caracterizeze Tim Schuetzle, gardian la una dintre închisorile prin care a trecut McNair.

După ce a evadat pentru a treia oară, McNair și-a găsit timp să-i trimită lui Schuetzle o felicitare de Crăciun. Evadatul a rămas în libertate timp de un an și jumătate.

Întreaga conversație a „alergătorului” cu polițistul a fost înregistrată. Foto: YouTube

A fost prins în Canada, pe 24 octombrie 2007, la 160 de kilometri de granița cu SUA, conducând un camion furat. McNair a încercat din nou să fugă, însă un polițist l-a imobilizat la pământ.

Astăzi, McNair se află într-o celulă de beton în închisoarea ADX Florence, o pușcărie de tip „supermax” din Colorado. Aici sunt închiși criminali notorii, cum ar fi cel care a pus bomba la maratonul din Boston, Djohar Țarnaiev, Ted Kaczynski, supranumit „Unabomber” și Richard Reid, un terorist britanic care a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv încorporat în pantofii lui, în timp ce zbura de la Paris la Miami, în 2001.

ADX Florence este considerată cea mai sigură închisoare din SUA, „al doilea Alcatraz”, iar McNair și-a câștigat cu prisosință un loc în ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =