Experți americani în domeniul nuclear suspectează o explozie accidentală urmată de emisie de radiații în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, scrie The Moscow Times. O coloană de ambulanțe traversează Moscova spre un centru specializat în tratarea victimelor radiațiilor.

Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că două persoane au murit și alte șase au fost rănite după o explozie în timpul testării unui „motor de rachetă cu combustibil lichid”. Ministerul a susținut, de asemenea, că nu au fost eliberate substanțe periculoase.

Agenția rusă pentru domeniul nuclear Rosatom a afirmat însă sâmbătă că cinci persoane au murit.

Doi experți au declarat pentru Reuters că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu ar condus la emiterea de radiații.

Aceștia suspectează că explozia și emisia de radiații a rezultat în urma unui incident survenit la testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la baza militară de lângă localitatea Nyonoksa.

„Motoarele de rachete cu combustibil lichid care explodează nu degajă radiații și noi știm că rușii lucrează la un fel de propulsie nucleară pentru o rachetă de croazieră,” a afirmat Ankit Panda, cercetător la Federation of American Scientists, citată de Hotnews.ro.

Rusia denumește aceste rachete 9M730 Buresvestnik în timp ce în terminologia NATO se numesc SSC-X-9 Skyfall.

Un membru de rang înalt al administrației Trump, care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat că nu poate confirma dar nici infirma un incident care ar implica o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Acesta și-a exprimat însă scepticismul față de explicațiile oferite de Moscova.

Presa din Rusia a publicat o înregistrare video care afirmă că o coloană de ambulanțe traversează Moscova spre un centru specializat în tratarea victimelor radiațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 9 =