Caută
Close this search box.

Franţa: Pe certificatul de naştere al copiilor de lesbiene va fi inscripţionată menţiunea „mamă şi mamă”

franţa

În Franţa, pe certificatul de naştere al unui copil născut într-un cuplu de lesbiene va fi trecut numele mamei care a dat naştere copilului şi al mamei -parteneră în cuplu.

De luni bune, în Franţa se dezbate legea privind procrearea asistată medical şi ferilizarea in vitro pentru cuplurile de femei ori femeile singure. Odată aprobată legea, vor fi emise şi noile certificate de naştere.

Deschiderea acestui procedeu cuplurilor de lesbiene şi femeilor celibatare – procrearea asistată medical (PMA) este una dintre măsurile incluse în legea bioeticii, dezbătute în Franţa de ceva timp.

Legea este cerută de ani de zile de asociaţiile care militează pentru drepturile homosexualilor pentru a reglementa cadrul juridic prin care aceste familii pot avea copii.

Pe certificatele de naştere este menţionat în prezent «mamă şi tată» iar odată legea adoptată vor exista certificate cu menţiunea «mamă şi mamă ».

Ministrul Justiţiei susţine că actul este pentru copiii născuţi în cupluri de femei care au recurs la procrearea asistată medical.

Primul nume menţionat pe certificat va fi cel al mamei care a dat naştere copilului. A doua femeie din cuplu va fi menţionată de asemenea pe certificat.

O avocată a Baroului din Paris aminteşte că aceste certificate erau necesare ca urmare a legii din 2013 privind deschiderea căsătoriilor pentru toate cuplurile.

Procrearea asistată medical este în prezent rezervată în Franţa doar cuplurilor de heterosexuali cu probleme de infertilitate. Dacă va fi aprobată legea, va fi deschisă calea pentru ca femeile singure şi cuplurile de femei să recurgă la diverse intervenţii medicale pentru a avea copii.

Proiectul de lege va fi examinat de la finele lui septembrie de Adunarea Naţională iar textul va ajunge, cel mai probabil în ianuarie 2020 la Senat urmând să fie promulgat, sau nu, la sfârşitul primului trimestru.

Până atunci, Guvernul va trebui să răspundă manifestaţiilor planificate pentru această toamnă. Pe 6 octombrie, este planificat un protest naţional împotriva legii bioeticii. Mai multe asociaţii au lansat un apel pentru o vastă mobilizare împotriva procreării asistate medical.

Preşedinta ONG-ului La Manif pour Tous, Ludovine de La Rochère, susţine că dezbaterile derulate până acum în Franţa au indicat că francezii sunt împotriva procreării asistate medical pentru cuplurile de femei ori pentru femeile singure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri