Caută
Close this search box.

Heracle în lumea papagalilor. Cum arăta papagalul gigant descoperit în Noua Zeelandă?

Rămășițele unui papagal de dimensiuni impresionante care avea mai mult de jumătate din înălțimea medie a unui om și a cutreierat pământul în urmă cu 19 milioane de ani au fost descoperite în Noua Zeelandă, potrivit AFP.

Judecând după mărimea oaselor picioarelor, pasărea ar fi avut o înălțime de aproximativ un metru și ar fi cântărit până la șapte kilograme, potrivit unui raport al unei echipe internaționale de paleontologi publicat în ultima ediție a „Biology Letters”. „Acesta ar fi putut zbura, dar pariem că era o pasăre nezburătoare”, a declarat miercuri pentru AFP Paul Scofield, curatorul principal de istorie naturală la Canterbury Museum.

Când au fost găsite oasele în 2008, nimeni nu era sigur ce sunt și au stat 11 ani adunând praf pe un raft până când echipa le-a privit din nou la începutul acestui an. „Gândul că sunt dintr-un papagal uriaș nu a venit în mintea noastră. Am crezut că poate fi un fel de vultur până când ne-am întors și ne-am uitat din nou”, a spus Scofield. Papagalul a fost numit Heracles inexpectatus pentru a reflecta dimensiunea și puterea sa herculeană – și natura neașteptată a descoperirii. „Heracle, ca cel mai mare papagal din toate timpurile, fără îndoială, cu un cioc masiv de papagal care ar putea sparge larg orice ar fi de imaginat, s-ar putea să fi mâncat mai mult decât alimente convenționale de papagali, poate chiar și alți papagali”, a spus Mike Archer, de la cercetare paleontologică din cadrul Universității NSW. Pasărea avea aproximativ dimensiunea porumbelului uriaș „dodo” și de două ori mai mare decât kakapo-ul nezburător din noua Zeelandă, pe cale de dispariție, fiind cel mai mare papagal cunoscut.

Dovada existenței papagalului a fost dezvăluită în fosilele din apropierea localității St. Bathans din sudul Noii Zeelande, o zonă care s-a dovedit a fi o sursă bogată de fosile din perioada Miocenului, care se întinde de la aproximativ cinci milioane până la 23 de milioane de ani în urmă.

Noua Zeelandă, care este patria păsării nezburătoare moa, acum dispărută, care ar fi avut 3,6 metri înălțime, cu gâtul întins, este cunoscută pentru păsările uriașe. „Dar până acum, nimeni nu a găsit vreodată un papagal gigant dispărut – nicăieri”, a spus profesorul asociat Trevor Worthy de la Universitatea Flinders. „Săpăm aceste depozite fosile timp de 20 de ani și în fiecare an dezvăluie noi păsări și alte animale … fără îndoială, există încă multe specii neașteptate de descoperit în acest depozit interesant”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri