Caută
Close this search box.

Hong Kong-ul își revine după un week-end de violențe. Pregătiri pentru alte proteste

Stațiile de metrou din Hong Kong și-au reluat luni serviciul regulat, iar străzile au fost curățate de moloz, în timp ce orașul se recuperează după o altă noapte de confruntări violente între protestatarii antiguvernamentali și poliție, cu mai multe proteste planificate pentru săptămâna aceasta, relatează Reuters.

Poliția a tras duminică cu gaz lacrimogen spre protestatari și a folosit bastoanele în punctele tensionate din centrul Hong Kong-ului și în districtele clasei muncitoare. Protestatarii au aruncat două bombe cu benzină, despre care poliția a spus că a rănit un ofițer. La un moment dat, poliția a luat cu asalt niște gări subterane, a tras gaze lacrimogene și a arestat protestatarii. Protestele au blocat mai multe drumuri în districtele comerciale principale și au închis unitățile publice de-a lungul centrului financiar asiatic. Manifestanții sunt așteptați să se adune luni pe aeroportul internațional al orașului pentru a patra zi consecutivă și intenționează să se adune în afara sediului poliției luni seara.

Protestele care au început în iunie și sunt din ce în ce mai violente par a fi ca cea mai gravă criză din Hong Kong din ultimele decenii și au devenit una dintre cele mai mari provocări pentru liderul chinez Xi Jinping de când a luat puterea în 2012. Ceea ce a început ca opoziție față de un proiect de lege care să permită extrădarea oamenilor în China continentală să poată fi judecați în instanțele controlate de Partidul Comunist, a evoluat către apeluri la o democrație mai mare în Hong Kong.

Demonstranții spun că luptă împotriva eroziunii aranjamentului „o singură țară, două sisteme” care consacră o anumită autonomie pentru Hong Kong atunci când China l-a preluat înapoi în 1997. Solicită guvernului să asculte cerințele publicului, în special o anchetă independentă privind gestionarea protestelor. Beijingul spune că infractorii și agitatorii stârnesc violența, încurajați de „interferarea” puterilor străine, inclusiv Marea Britanie, dar protestele par să se bucure de un sprijin larg în orașul de mai mult de 7 milioane de oameni.

Coreea de Nord a declarat duminică târziu că sprijină pe deplin China privind situația din Hong Kong, despre care, de asemenea, a spus că a fost cauzată de „forțele străine” care interferează în afacerile interne ale Chinei pentru a se lupta cu securitatea și ordinea orașului chinez. China este principalul aliat diplomatic și beneficiarul economic al Coreei de Nord izolate, care a fost sub sancțiuni internaționale pentru dezvoltarea rachetelor sale nucleare și balistice. Nici o țară, entitate sau persoană fizică nu ar trebui autorizată să „distrugă suveranitatea și securitatea Chinei și «o singură țară și două sisteme», întrucât Hong Kong este Hong Kong-ul Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Nordului în comentarii transmise de știrile oficiale ale agenției KCNA.

Poliția a arestat peste 600 de persoane de când protestele au început în urmă cu mai bine de două luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri