Caută
Close this search box.

Incendiile au făcut ravagii pe insula Evia din Grecia. Locuitorii din zonă au fost deja evacuați

Avioanele au pulverizat miercuri devreme apă pentru a stinge flăcările unui incendiu uriaș de pe insula grecească Evia care a determinat evacuarea satelor și a provocat un apel din partea autorităților pentru asistența partenerilor europeni, relatează Reuters.

A fost declarată stare de urgență în regiunile insulei dens împădurite la est de Atena, după ce incendiul a izbucnit marți, catalizat de vânturi puternice și temperaturi ridicate.

Italia a trimis două aeronave după un apel pentru echipamente aeriene de pompieri din partea autorităților elene. Oficialii au declarat că situația părea să fie mai bună dimineața, după ce pompierii au petrecut noaptea luptând cu flăcările. „Situația pare mai bună, a fost un efort uriaș (pentru a controla focul), eforturi supraumane”, a declarat pentru Skai TV, Kostas Bakoyannis, guvernatorul regional pentru Grecia centrală.

Pulverizarea apei din avioanele special echipate a început la primele ore ale dimineții. „Este un incendiu dificil, aceasta este realitatea … nu există niciun pericol pentru viața umană și asta este important”, a spus Bakoyannis. Oficialii pompierilor au declarat că marți patru sate și sute de persoane au fost evacuate ca metodă de precauție.

Primul ministru Kyriakos Mitsotakis și-a întrerupt vacanța în Creta pentru a se întoarce la Atena, unde a fost informat despre situație.

Imaginile de televiziune arătau flăcări și nori de fum negru pe versanții acoperiți de pin. Părțile din pădurile Evia sunt un sit Natura 2000, pe care Uniunea Europeană îl desemnează drept rezervație naturală.

Grecia se confruntă adesea cu focuri sălbatice în lunile sale uscate de vară, iar autoritățile au avertizat asupra riscului ridicat de arsuri în această săptămână. Campanii de mediu văd un număr tot mai mare de focuri sălbatice în întreaga lume ca un simptom al schimbărilor climatice. O explozie groaznică care a străbătut orașul Mati, lângă Atena, în iulie 2018, a ucis 102 persoane în câteva ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri