Caută
Close this search box.

Inundații fără precedent în Japonia. Două persoane au murit, iar 670.000 de persoane fug de ploile abundente

Decesul a două persoane a fost confirmat miercuri, în timp ce ploile abundente amenință sud-vestul Japoniei, ceea ce a determinat avertizări privind inundațiile și alunecările de teren și au forțat ca 670.000 de persoane să caute locuri mai sigure, potrivit AFP.

Aproape un milion de oameni au fost sfătuiți să-și părăsească locuințele, după ce agenția meteorologică niponă a ridicat alerta la cel mai înalt nivel pentru părțile din nordul Kyushu. Avertismentul de urgență este emis „dacă există o probabilitate semnificativă de catastrofe”. Oficialii au confirmat două decese, unul în prefectura din vestul Saga, unde un bărbat a fost găsit într-o mașină care a fost măturată de ape. Un al doilea bărbat a murit la Fukuoka, în timp ce încerca să scape dintr-o mașină prinsă în potop. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a declarat că o a treia persoană, la Saga, se afla într-o stare de „stop cardiorespirator” – un termen folosit de obicei de oficialii japonezi pentru a indica moartea unei persoane înainte de a fi confirmată oficial de un medic. „Există numeroase rapoarte de daune în diferite zone din cauza inundațiilor râurilor, alunecărilor de teren și a caselor scufundate. Există posibilitatea apariției de daune grave în următoarele ore”, a adăugat Suga.

Comenzile de evacuare și avizele emise de autoritățile locale nu sunt obligatorii, deși oficialii îndeamnă locuitorii să le dea curs. Agenția de gestionare a incendiilor și a dezastrelor a declarat că a primit deja mai multe rapoarte despre case inundate din prefecturile Saga și Nagasaki. „Vedem niveluri fără precedent de ploi abundente în orașele în care am emis avertizări speciale”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al Agenției Meteorologice din Japonia. „Este o situație în care ar trebui să faceți tot posibilul să vă protejați viața”, a declarat oficialul agenției meteo Yasushi Kajiwara. El a cerut, de asemenea, celor care locuiesc în zonele aflate în prezent sub avize de evacuare să acționeze rapid.

Avertizările de urgență ale Agenției Meteorologice din Japonia atenționează zonele Saga, Fukuoka și Nagasaki, unde vremea severă a perturbat și transportul, forțând suspendarea unor servicii de tren și a unor închideri rutiere. Au fost deja semnalate mici alunecări de teren. Autoritățile japoneze îndeamnă periodic oamenii să ia în serios ordinele de evacuare, în special după ce ploile abundente dezastruoase de vara trecută din vestul Japoniei au ucis mai mult de 200 de oameni. În multe cazuri s-a dat vina pe faptul că ordinele de evacuare au fost emise prea târziu, iar unele persoane nu au reușit să le urmeze. Cartiere întregi au fost îngropate sub alunecări de teren sau scufundate în apele inundate în timpul dezastrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri