Caută
Close this search box.

Kîrgîzstan-ul, în pragul războiului civil. Comandouri ale forțelor speciale iau cu asalt reședința fostului președinte

Forţele speciale kîrgîze au lansat, joi, un nou asalt în vederea arestării fostului preşedinte Almazbek Atambaiev, după eşecul unei prime operaţiuni, soldate cu un mort, alimentând temeri cu privire la izbucnirea unui război civil în această ţară din Asia Centrală zguduită deja de două revoluţii, în 2005 şi 2010, relatează AFP, preluat de Agerpres.

La o zi după un prim raid care s-a transformat în bătaie, 1.000 de membri ai forţelor de securitate au revenit la reşedinţa fostului şef al statului, inculpat de corupţie şi aflat în conflict cu succesorul său, potrivit deputatei Irina Karamuşkina, o aliată a lui Altambaiev.

Tot atâţia susţinători ai lui Altambaiev îi apărau casa, în satul Koi-Taş, în apropiere de capitala ţării, Bişkek, a precizat ea. ”Ei sunt pregătiţi să-l apere pe fostul preşedinte până la capăt”, a avertizat deputata.

Almazbek Atambaiev, în vârstă de 62 de ani, preşedinte din 2011 până la sfârşitul lui 2017, a fost inculpat în iunie de corupţie de către justiţia kîrgîză. Imunitatea sa, de fost preşedinte, a fost ridicată de către deputaţi.

Fostul şef al statului este suspectat de ”achiziţionare ilegală de pământuri” şi de eliberarea unui membru al unui clan mafiot, acuzaţii pe care acesta le-a denunţat drept o manevră politică a noului preşedinte, rivalul său Sooronbai Jeenbekov.

La finalul mandatului său, Almazbek Atambaiev a reuşit, prin manevre politice, să impună candidatura lui Sooronbai Jeenbekov, la acea vreme protejatul său, însă relaţiile între cei doi s-au degradat rapid.

Conflictul lor personal alimentează de-acum temeri cu privire la izbucnirea unor tulburări grave în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, afectată de tensiuni etnice frecvente.

Analistul politic Azim Azimov, un blogger video, afirmă că se teme de ”un conflict civil (…), dacă cele două părţi decid să meargă până la capăt”. ”Acesta este finalul potenţial cel mai înfricoşător”, a avertizat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri