Caută
Close this search box.

LA CONCRET. Ei sunt putorile Parlamentului. Plătiți lunar cu 187 de milioane ca să facă NIMIC

PUT//OÁRE ~óri f. 1) Miros neplacutgreuduhoare. 2) fig. Persoană leneșă sau/si murdară. /<latputor, ~is
Așadar, din categoriile de mai sus, ne referIm la aceea de „persoană leneșă„

Actualul mandat parlamentar se apropie de trei ani în care procesul legislativ a fost unul extrem de încărcat. Însă nu și pentru toți parlamentarii care au preferat să tragă chiulul… Astfel, 21 de senatori au luat cuvântul în plenul Senatului de mai puțin de 10 ori. Mai mult, trei dintre ei au vorbit în fața colegilor o singură dată, atunci când și-au depus jurământul.

Care sunt cei mai leneși/puturoși senatori din Parlamentul României

Cei trei senatori care au vorbit o singură dată în fața Parlamentului, și atunci doar în timpul jurământului, sunt doi senatori PSD, Carmen Dima și Eugen Gioancă și unul independent, Cătălin Iliescu. De altfel, din cei 21 de senatori care au vorbit de maxim 10 ori, 14 sunt din PSD.

Printre aceștia, se numără și fostul ministru de Interne, Carmen Dan, care a luat cuvântul de patru ori în plen. Nici Paul Stănescu nu a vrut să se afirme prin talentele oratorice în fața colegilor săi. El a vorbit doar de șase ori în plen, din 2016 și până în prezent. Nici fostul ministru de Externe, senatorul Teodor Meleșcanu, nu a rupt gura târgului. El a vorbit de numai cinci ori din 2016 până în august 2019.

Care au fost cei mai activi senatori în acest mandat

La capătul celălalt, Mihai Goțiu conduce detașat topul celor mai activi senatori și a luat cuvântul de 773 de ori. El este urmat de colega lui de la USR, senatorul Florina Presadă, care a vorbit în plen de 490 de ori, de Șerban Nicolae de la PSD, care a vorbit de 478 de ori și de la liberala Elena Hărău, cu 405 luări de cuvânt.

Un alt senator activ este și fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a luat cuvântul în fața colegilor de 227 de ori. Băsescu a condus PMP până pe 16 iunie 2018, când în locul său a fost numit Eugen Tomac, iar Băsescu a devenit „președinte de onoare”.

Salarii uriașe pentru senatori, indiferent că fac ceva sau nu fac nimic. Stați pe un scaun

Indemnizațiile parlamentarilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie care se înmulțește cu anumiți coeficienți, după funcția pe care fiecare senator o are.

De exemplu, indemnizația brută a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost în 2018 de 21.850 de lei, rezultată din înmulțirea salariului minim de 1.900 de lei cu coeficientul de 11,5, fixat prin lege.

Pentru un senator obișnuit, coeficientul este de 9,00, iar indemnizația rezultată este de 17.100 de lei. Numai că de la 1 ianuarie, salariul minim a crescut la 2.080 de lei, iar parlamentarii au avut mai multe motive să se bucure decât muncitorul de rând care se chinuie să pună o pâine pe masa familiei.

La acest cuantum, indemnizația brută a președintelui Senatului a ajuns la 23.920 de lei, iar a unui senator fără funcție de conducere la 18.720 de lei.
Ca să înțeleagă toată lumea, în milioane lei vechi, Tăriceanu are 239,2 milioane iar un senator obișnuit 187,2 milioane.
E BINE, E FOARTE BINE.
E o țară normală.
În care mulți intelectuali se sinucid pentru că primesc salariul minin pe economie sau nici pe acela.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri