Caută
Close this search box.

Laura Ştefan se întreabă dacă mai avem stat sau interlopi ce acţionează în locul acestuia

laura ştefan

Polițiștii și procurorii din cazurile de la Caracal au acționat cu ”neprofesionalism, dezinteres și aroganță”, pentru că au crezut că au de-a face cu un caz de trafic de persoane, la care sunt obișnuiți să închidă ochii, spune Laura Ștefan, expert anticorupție, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sunt zone întregi din țară unde statul a fost înlocuit de bande interlope, iar oamenii au fost lăsați de izbeliște în niste ”bule ale iadului. ”Mai avem stat sau avem niște bande de interlopi care acționează în locul statului? Iar statul se face că nu vede, iar asta de niște ani. Nicăieri în lume, traficul de asemenea proporții nu se face fără ajutor din partea statului”, se întreabă Laura Ștefan.

De modificările la Codurile de procedură nu au beneficiat doar gulerele albe, ci și criminalitatea și infracționalitatea.

Laura Ștefan de la Expert Forum susține că nu este ”deloc întâmplător că promotorii modificărilor la Codurile penale sunt din acea zonă. Acele modificări, bine targhetate, au fost sugerate de anumite grupuri infracționale”. Este foarte periculos că instițuții ale statului, ca Poliția și parchetele, au fost ”decimate de profesioniști”. ”Dacă pică ele, pică țara”, spune Laura Ștefan.

Europa Liberă: Există un val de nemulțumire publică față de felul în care statul, prin instituțiile sale, s-a raportat la tragedia de la Caracal. Au fost erori evidente. Care credeți că eu fost cele mai mari și căror mecanisme se datorează ele?

Laura Ștefan: Impresia generală este de lipsă de profesionalism la cel mai înalt nivel și de dezinteres, asta în varianta bună a lucrurilor, în care incompetența, aroganța și prostia pot fi făcute responsabile pentru tot ce s-a întâmplat. Mă tem însă că într-o țară care pune la dispoziția Europei cam 75% din ceea ce înseamnă trafic de ființe umane, cred că trebuie să ne uităm foarte serios la zonele care au devenit fiefuri ale bandelor interlope, unde statul a pierdut cotrolul, acționează mai degrabă în siajul organizațiilor criminale și mai puțin în a le combate. Nu cred că e posibil să avem un fenomen atât de dezvoltat fără complicitatea și chiar ajutorul instituțiilor statului.

Europa Liberă: Dar avem certitudinea că ceea ce s-a întâmplat la Caracal face parte din acest fenomen al traficului de persoane?

Laura Ștefan: Nu spun că are legătură neapărat cu traficul de ființe umane, spun că dacă avem zone din țară unde știm că tradițional operează bande interlope care se ocupă cu asta, s-ar putea ca acest element să fie definitoriu pentru felul în care acționează Poliția în general. E posibil ca dezinteresul, aroganța, disprețul Poliției să fie generat de asta. Felul în care ei au vorbit cu fata la telefon, să aibă legătură cu felul în care se raportează la astfel de apeluri pe care le primesc. Adică nu cred că acest caz este o excepție. De aceea, cred că dincolo de problema concretă de astăzi- sigur că trebuie să aflăm cât mai repede ce s-a întâmplat cu cele două fete, Alexandra și Luiza-, trebuie să ne aplecăm mai cu atenție asupra felului în care instituțiile statului, politicienii, societatea se raportează la violența domestică, abuzul împotriva copiilor și al femeilor. În majoritatea situațiilor victima e de vină

Europa Liberă: Considerați că indiferența și aroganța de care vorbeați și toate acțiunile poliției și ale procurorilor, bâlbâiala la care am asistat se datoreză faptului că politiștii și procurorii de acolo erau convinși că e vorba de trafic de prsoane și că era mai bine să închidă ochii, să nu facă nimic, că nu se știe pe cine deranjează?

Laura Ștefan: Aș mai adăuga minciunile repetate. Ce încredere să ai într-un stat care azi declarară ceva care se dovedește mincinos mâine? Iar cel mai bun exemplu este episodul cu cele trei adrese despre care Poliția a spus că au fost furnizate de STS, dar erau de fapt date de interlopi. Poliția oriunde in lume are relații cu interlopii, dar că ajunge să fie folosită de ei, asta vorbește cât de jos am ajuns ca stat. Au mințit nu numai în cazul acesta, mint în general, ca să acopere ce se întâmplă în locul acela. Important e cum funcționează aceste mecanisme. Mai avem stat sau avem niște bande de interlopi care acționează în locul statului? Iar statul se face că nu vede, iar asta de niște ani. Nicăieri în lume, traficul de asemenea proporții nu se face fără ajutor din partea statului, iar statul nu este dezinteresat niciodată când oferă ajutor.

Vă aduceți aminte când strigam cu toții până la disperare că de modificările la Codurile de procedură beneficiază, de fapt, nu doar gulerele albe, ci ajută infracționalitatea gravă, violentă, asta pe care o vedem în fața ochilor azi. Noi trăim în bule, dar tot în bule, dar în bulele iadului, trăiesc oamenii ăștia din aceste comunități lăsate de izbeliște la cheremul unor interlopi. A devenit periculos să mergi pe stadă în zone întregi din România, iar treaba asta nu e din totdeauna. O dată ce statul pierde controlul asupra unor bucăți din țară e foarte greu să-l mai recapete.Cazul Țăndărei, de exemplu, se prinde ditamai rețeaua de trafic de persoane în Anglia și noi dăm achitare. Nici măcar nu mă mai interesează cine a greșit, e un mod de operare al statului român. Nu cred că este deloc întâmplător că promotorii acelor modificări la Codurile penale sunt din acea zonă. Acele modificări, bine targhetate, au fost sugerate de anumite grupuri infracționale. Nu cred în întâmplări și în prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri