Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a tras, joi, un semnal de alarmă, avertizând că inflația de bază a accelerat.

Banca Națională a României estimează că inflația va fi 4,2% la finele acestui an și de 3,4% în decembrie 2020, a anunțat, joi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la sediul Băncii centrale, unde a prezentat raportul inflației.

Aceasta este evoluţia inflaţiei, observăm că s-a redus uşor spre trimestrul doi al 2019, cum am prezentat şi în comunicat de acum două zile.

A rămas peste limita superioară a intervalului de variaţie a ţintei la reducerea inflaţiei a contribuit la efectul de bază favorabil la producţia de tutun şi a celor cu preţuri administrate.

Suntem în an electoral şi, credem noi că nu se va mai apăsa aşa mult pe pedala preţurilor administrate.

Avem această problemă de fond, e în domeniul politicii monetare, inflaţia de bază a accelerat în contextul acumulării presiunilor pe partea cererii şi a costurilor companiilor.

Deocamdată nu sunt exagerate, dar e clar că preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi, din păcate, avem şi pe partea costurilor, în special a costurilor salariale, împingerea costurilor în sus”, a afirmat Mugur Isărescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =