Caută
Close this search box.

O nouă etapă a războiului comercial dintre Washington și Beijing. Piețele asiatice au scăzut brusc, iar yuanul atinge un alt record minim

Piețele bursiere din Asia au scăzut brusc luni, după ce o intensificare a războiului comercial SUA-China a zguduit investitorii, relatează BBC.

Vineri, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat majorarea taxelor vamale pentru toate importurile chineze în SUA. Decizia a venit după ce Beijingul a spus că va impune taxe noi și va crește tarifele la importurile americane în China.

În China, indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,2%, în timp ce Shanghai Composite a pierdut 1,3%. Indicele de referință japonez, Nikkei 225, a scăzut cu 2,3%. Yuanul chinez a slăbit până la un record de acum 11 ani față de dolarul american. Yuanul onshore a fost în jur de 7,15 pe dolar în comerțul asiatic de dimineață. Căderea bruscă a yuanului la începutul acestei luni a determinat SUA să numească oficial China „manipulator valutar”, adăugându-se tensiunilor dintre cele două țări.

„Războiul comercial dintre SUA și China a escaladat dramatic”, a declarat Louis Kuijs, șeful Asia Economics la Oxford Economics. „Această escaladare ochi pentru ochi arată cât de puțin probabilă a devenit o tranzacție comercială sau o reducere a tensiunii”.

Evoluția războiul comercial

Vineri, SUA au spus că va începe procesul de majorare a taxelor la aproximativ 250 miliarde USD de importuri chineze de la 25% la 30%. Aceste taxe vor fi introduse începând cu 1 octombrie. SUA au mai spus că taxele proaspete pentru 300 miliarde de dolari suplimentare de bunuri chineze, anunțate la începutul acestei luni, vor fi acum la o rată de 15% în loc de 10%. Primul lot al acestor tarife va fi introdus în septembrie. Într-un tweet, Trump a spus că intenționează să ordone firmelor americane care lucrează în China să-și mute operațiunile înapoi în SUA. Nu este clar cum ar putea forța firmele să se conformeze.

Mișcările au avut loc după ce China a anunțat cea mai recentă grevă comercială de război, anunțându-și planurile de a taxa bunurile americane în valoare de 75 miliarde de dolari, cu noi tarife și majorări ale taxelor existente.

Cele mai mari două economii din lume au fost blocate într-o bătălie comercială în ultimul an, care a înregistrat tarife impuse de miliarde de dolari pentru mărfurile celuilalt. Trump a acuzat multă vreme China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală. În China, există percepția că SUA încearcă să-i reducă ascensiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri