Caută
Close this search box.

Oficial francez: Există în continuare un risc de prăbuşire a catedralei Notre Dame

Temperaturile exterioare ridicate înregistrate în Paris au antrenat căderea unor bucăţi de piatră din bolta naosului catedralei Notre Dame. Iar în aceste condiţii, există în continuare «un risc de prăbuşire», anunţă ministrul Culturii din Franţa.

Chiar a doua zi după incendiu au fost demarate lucrări în interiorul catedralei dar şi pe exteriorul ei, de securizare a pereţilor pentru a fi eliminat riscul ca vreo porţiune afectată de flăcări să se prăbuşească. Ministrul susţine că a existat o urgenţă în acest sens, pentru ca edificiul să fie salvat.

Răspunsul ministrului vine după ce mai multe asociaţii l-au acuzat că a neglijat sănătatea celor care au intervenit imediat după incendiu, pe fondul concentraţiei ridicate de plumb înregistrate aici.

Flăcările au topit peste 400 de tone de plumb aflat în şarpanta şi în turla catedralei. Plumbul s-a transformat în particule ce s-au depus nu doar în interiorul şi în exteriorul catedralei ci şi pe întreaga insulă pe care se află celebrul edificiu.

Ministrul insistă pe necesitatea şi urgenţa ca lucrările să fie reluate aici cât mai repede şi aminteşte că imediat după incendiu Poliţia a emis o interdicţie ca publicul să se apropie de catedrală, existând pericolul prăbuşirii. Interdicţia este în continuare în vigoare.

De altfel sute de familii din cartier au fost evacuate în noaptea incendiului, autorităţile temându-se ca nu cumva vreo porţiune afectată de flăcări să se dărâme.

Lucrările la consolidarea catedralei au fost sistate pe 25 iulie la cererea Inspecţiei Muncii care a cerut echipamente speciale pentru muncitori, pentru a nu se contamina cu plumb. Aceştia ar trebui să redeschidă şantierul luni pentru a se ocupa de consolidarea zidurilor.

Odată finalizată această fază, primele lucrări de restaurare vor debuta nu mai devreme de primul semestru din 2020, estimează ministrul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri