Caută
Close this search box.

OFICIAL Medicul rus, contaminat radioactiv cu alimentele consumate

Autorităţile ruse, într-un comunicat oficial, au anunțat că medicul, contaminat radioactiv după ce a tratat răniţii din explozia nucleară de la Nionoksa,  s-a îmbolnăvit datorită consumului de alimente.

Conform comunicatului oficial al autorităţilor regionale, personalul medical care a tratat „răniţii radioactivi” din incidentul nuclear de la Nionoksa a fost examinat şi nu s-a descoperit nicio contaminare radioactivă pe haine sau pe piele, informează StirileProTV.

Medicul la care s-au depistat urme de cesiu-137 „în cantităţi infime” nu a fost contaminat pentru că a tratat victimele exploziei, se afirmă în continuare în comunicat. „Potrivit experţilor, cesiu-137 este un produs de dezintegrare a radionucleidelor care are proprietatea de a se acumula în peşti, ciuperci, licheni şi alge. Putem presupune că a intrat în corpul persoanei respectiv prin alimentele pe care le-a consumat”, afirmă comunicatul administraţie din Arhanghelsk.

Medicul, care a fost dus de urgenţă la Moscova, avea urme de cesiu-137 – un izotop radioactiv obţinut din fisiunea nucleară a uraniului-235 – în ţesutul muscular, potrivit Moscow Times.

Informaţia a fost confirmată de administraţia regiunii Arhanghelsk, unde a avut loc incidentul nuclear, dar oficialii au dat o cu totul altă explicaţie pentru contaminarea suferită de doctor.

Peste 90 de persoane au intrat în contact cu “pacienţii expuşi la radiaţii” care au fost spitalizaţi într-o clinică din regiunea Arhanghelsk şi mai mulţi oameni ar putea să se fi aflat în zona de risc, după explozia produsă la 8 august pe platforma maritimă Nionoksa de lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, în nordul Rusiei) în timpul testării unui dispozitiv destinat să propulseze o rachetă (balistică sau de croazieră), afirma joi BBC, ai cărei reporteri au stat de vorbă cu medici de la această instituţie spitalicească.

Administraţia din Severodvinsk a comunicat despre o creştere scurtă a nivelului radiaţiilor, dar medicilor cărora le-au fost aduse în grijă persoanele rănite în explozie nu li s-a spus că acestea au fost expuse la radiaţii, potrivit BBC. Medicii care au fost de acord să facă declaraţii pentru BBC în limba rusă doar cu condiţia anonimatului au spus că le este frică pentru starea lor de sănătate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri