Caută
Close this search box.

Papa Francisc laudă ortodoxia: Are un rol inestimabil în Europa

Papa Francisc a arătat într-un interviu acordat pentru La Stampa-Vatican Insider că Europa trebuie salvată, pentru că este o moştenire ce nu poate fi slăbită, că trebuie să continue visul părinţilor fondatori, o viziune care a devenit realitate prin realizarea unităţii istorice, culturale şi geografice.

Suveranul pontif a vorbit despre politică, migraţie, mediu şi despre probleme ca misiunea evanghelizatoare a Bisericii.

Europa trebuie să fie salvată pentru că este o moştenire ce ”nu poate fi slăbită”, spune Papa Francisc.

Dialogul şi ascultarea – ”pornind de la identitatea cuiva” şi de la valorile umane şi creştine – sunt antidotul împotriva a ceea ce Papa Francisc numeşte ”suveranism”, ca şi împotriva populismului, dar şi motorul unui ”proces de relansare” care nu se încheie niciodată.

Suveranul Pontif a detaliat, potrivit Mediafax, şi problema exagerărilor care duc la izolare. Identitatea este bogăţie culturală, naţională, istorică şi artistică şi fiecare ţară are propria ei bogăţie, dar trebuie să fie integrat în dialog. E esenţial ca atunci când ne afirmăm identitatea să ne deschidem pentru dialog pentru a primi ceva mai important decât identitatea celorlalţi.

Fiecare popor îşi păstrează identitatea în unitate cu celelalte

”Nu uitaţi”, arată Francisc, ”întregul e mai mare decât părţile sale. Globalizarea şi unitatea nu ar trebui să fie concepute ca o sferă, ci ca un poliedru, fiecare popor îşi păstrează identitatea în unitate cu celelalte”.

Papa a discutat aceste aspecte cu Domenico Agasso, expert în creştinism catolic pentru La Stampa şi coordonator al “Vatican Insider”, platforma online a publicaţiei italiene.

Pentru aceasta ”trebuie să şi ascultăm”, pentru că de prea multe ori vedem ”monologuri de compromis”. Punctul forte, spune Francisc, sunt valorile umane ale unei persoane. E un lucru cert în istorie faptul că Europa are atât rădăcini umane, cât şi creştine.

”Când spun asta”, spune Papa, ”nu îi separ pe catolici, ortodocşi şi protestanţi. Ortodoxia are un rol inestimabil în Europa. Toţi avem aceleaşi valori fondatoare”, a notat Papa.

Francisc a arătat că fiecare în parte este important şi nimeni nu are un rol secund. De aceea, în orice dialog, ”trebuie să pornim de la propria identitate”.

Înaltul ierarh şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu ceea ce a numit ”suveranism”, ca tendinţă de izolare, dar şi pentru discursurile care seamănă cu cele ţinute de Hitler în 1934 care proclamă ”Noi în primul rând. Noi… noi…”.

Dacă ”suveranismul” implică închiderea în sine, suveranitatea nu face acest lucru, explică Papa. Suveranitatea trebuie să fie apărată şi relaţiile cu celelalte ţări, cu comunitatea europeană trebuie de asemenea să fie apărate şi promovate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri