Caută
Close this search box.

Pericol de muncă

Revoluţia tehnico-ştiinţifică e un lucru minunat. Datorită ei… Dar nici nu găsesc cuvinte potrivite pentru o imagine completă a ceea ce înseamnă ea pentru omenire. Omenirea însă găseşte întotdeauna. De cuvinte omenirea nu duce lipsă.

Mulţi dintre prietenii mei oftează după binefacerile revoluţiei tehnico-ştiinţifice. Fiecare o aşteaptă ca pe zâna bună, care intră-n casă şi-i dă ce n-are. Unul e cam tolomac, dar datorită tehnicii şi ştiinţei se visează eficient. Altul e urâţel, însă aşteaptă ca mâine-poimâine manechinele străine să năvălească peste el în baie. În fine, ăstălalt n-are bani de când îl ştiu. Pentru revoluţia tehnico-ştiinţifică asta este o bagatelă. Ea a scornit multe alte drăcii, datorită cărora îţi vizitezi socrii la Feteşti, faci cinste amicilor cu o bere, îţi plăteşti întreţinerea şi câte altele! Invenţii fără frontiere.

Dimineaţa mă întâlnesc cu un amic în autobuzul care ne duce la serviciu. Are faţa căzută de somn. “Mă omoară sculatul cu noaptea-n cap”, zice. “Ce naiba, nu s-o fi inventat nimic împotriva sculatului de dimineaţă?” “E posibil”, zic. “Ai faţa căzută de somn”, zice. “Da”, zic. Înaintăm pe culoarul care duce spre birourile noastre. Înăuntru ne aşteaptă dulapurile, dosarele, maşinile de scris, capsatoarele, creioanele înfipte în ascuţitori, agrafele. Şi cea mai temută dintre toate – munca. “Dacă aş avea fax-modem acasă, zice, n-ar mai trebui să schimb trei autobuze. Stai acasă, te normezi cum vrei, trimiţi texte la birou, primeşti observaţii, faci modificări, trimiţi din nou…”

Îi dau dreptate sută la sută şi mai pun de la mine. “Oamenii civilizaţi umblă cu laptopul la ei. Le vine o idee, o notează, o lucrează, o transmit. La mai vine o idee? O stochează până termină cu astălaltă. Laptopul e cel mai bun prieten al omului”.

Ajungem în birou. Munca se repede la noi din tavan, unde a stat ascunsă peste noapte, ne înşfacă de ceafă, ca o răpitoare, şi face tot ce vrea cu noi. “Unde mai pui, zice amicul, că-ţi creşte randamentul cu sută la sută. Vrei un sandviş, o bere? Nu te opreşti din producţie. Te duci în pijama la frigider şi-ţi iei un sandviş, o bere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri