Caută
Close this search box.

Protestele din Hong Kong devin din ce în ce mai violente. Poliția a arestat 36 de persoane, cea mai tânără are doar 12 ani

Poliția din Hong Kong a declarat luni că a arestat 36 de persoane, cea mai tânără în vârstă de 12 ani, după ce violența din timpul manifestațiilor anti-guvernamentale s-a intensificat în timp ce protestatarii au aruncat cocktail-uri Molotov spre forțele de securitate care au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, relatează Reuters.

Protestele de duminică au fost unele dintre cele mai înverșunate confruntări între poliție și manifestanți, de când protestele s-au accentuat la jumătatea lunii iunie, în urma unui proiect de extrădare acum suspendat, care ar fi permis ca oamenii din Hong Kong să fie trimiși în China continentală pentru proces.

Poliția a tras duminică tunuri de apă și salve cu gaze lacrimogene în luptele cu protestatarii care aruncau cărămizi, în a doua zi de confruntări violente în orașul condus din China. Șase ofițeri și-au scos pistoalele și un ofițer a tras un avertisment în aer, a declarat poliția într-un comunicat. „Faptele ilegale și violente ale protestatarilor radicali nu sunt doar scandaloase, ci împing și Hong Kong-ul în pragul unei situații foarte periculoase”, a declarat guvernul într-un comunicat.

Mai multe demonstrații sunt planificate în zilele și săptămânile următoare, inclusiv un miting de miercuri la sediul Cathay Pacific Airways din Hong Kong pentru a protesta împotriva „terorii albe”,  definită drept o expresie comună pentru a descrie actele anonime care creează un climat de frică.  Cathay este considerată ceam mai mare victimă corporatistă a protestelor, după ce China i-a cerut să suspende personalul implicat sau care sprijină manifestările anti-guvernamentale care au plonjat fosta colonie britanică într-o criză politică.

Protestele reprezintă, de asemenea, cea mai grea provocare populară a președintelui chinez Xi Jinping, de la preluarea puterii în 2012, cu Beijingul dornic să liniștească tulburările înainte de aniversarea de 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze la 1 oct.

Protestatarii au adoptat din nou tactica de-a șoarecele și pisica, deplasându-se rapid în locații din fosta colonie britanică, unde au pus baricade pentru a bloca unele drumuri, în urma unui miting în mare măsură pașnic mai devreme în ziua respectivă. Poliția a declarat că a arestat 29 de bărbați și șapte femei, cu vârste cuprinse între 12 și 48 de ani, pentru infracțiuni, inclusiv adunarea ilegală, deținerea armelor ofensive și agresarea polițiștilor. Înfruntările de sâmbătă și duminică au marcat întoarcerea la tulburări după zile de manifestații mai calme. Protestele, care au escaladat în iunie în urma unui proiect de lege de extrădare acum suspendat, au zguduit Hong Kong-ul timp de trei luni, provocând uneori perturbări grave, inclusiv forțarea închiderii aeroportului.

Orașul, un important centru financiar din Asia, se confruntă cu cea mai mare criză politică de la predarea puterii de la guvernarea britanică în 1997. Protestatarii spun că luptă împotriva eroziunii aranjamentului „o singură țară, două sisteme” în temeiul căreia Hong Kong-ul s-a întors în China cu promisiunea libertăților continue, de care nu se bucură pe continent, timp de 50 de ani. Protestele au un impact asupra orașului chinez semi-autonom, unde hotelurile și restaurantele sunt pe jumătate goale și mai multe evenimente globale au fost amânate.

Indicele de referință al Hong Kong, Hang Seng Index (HSI), a scăzut luni cu peste 3%, depășind scăderi pe piețele regionale, întrucât ultimele știri din războiul comercial dintre SUA și China au zguduit investitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri