Caută
Close this search box.

Război online susținut de Beijing. Twitter și Facebook acuză China de campania de discordie din Hong Kong

Twitter și Facebook au acuzat guvernul chinez că a susținut o campanie social media pentru a discredita mișcarea pro-democrație din Hong Kong și a semănat discordia politică în oraș, relatează AFP.

Giganții tehnologici americani au anunțat luni că au suspendat aproape 1.000 de conturi active legate de campanie, în timp ce Twitter a spus că a închis încă 200.000 înainte de a putea provoca daune. „Aceste conturi au încercat în mod deliberat și specific să semene discordia politică în Hong Kong, inclusiv subminarea legitimității și a pozițiilor politice ale mișcării de protest pe teren”, a spus Twitter, referindu-se la conturile active pe care le-a închis. Facebook a spus că unele dintre postările din conturile pe care le-a interzis au comparat protestatarii din Hong Kong cu militanții grupului Statului Islamic, i-au marcat drept „gândaci” și au susținut că au intenționat să ucidă oameni folosind praștii.

Hong Kong, un oraș semi-autonom din sudul Chinei și unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, se află în stăpânirea unei crize politice fără precedent, care a văzut milioane de oameni ieșiți în stradă cerând libertăți mai mari. Conducătorii comuniști chinezi au avertizat că ar putea fi pregătiți să aplice forța pentru a potoli cele aproape trei luni de tulburări și au asociat protestatarii violenți cu „teroriștii”. Cu toate acestea, au lăsat public în mare parte liderii și forțele de ordine ale orașului să încerce să rezolve criza. Pe de altă parte, pe platformele online, însă, guvernul chinez încearcă să influențeze opinia publică despre Hong Kong, potrivit Twitter și Facebook. „Dezvăluim o operațiune importantă de informare susținută de stat, axată pe situația din Hong Kong, în special mișcarea de protest și apelurile lor pentru schimbări politice”, a spus Twitter. Acesta a spus că a scos 936 de conturi originare din China care răspândeau dezinformarea. „Pe baza investigațiilor noastre intense, avem dovezi fiabile care susțin că aceasta este o operațiune coordonată susținută de stat”, a spus Twitter.

Twitter și Facebook sunt interzise în China, parte a așa-numitului „Marele Firewall” al cenzurii guvernamentale. Din cauza interdicțiilor, multe dintre conturile false au fost accesate folosind „rețele private virtuale” care oferă o imagine înșelătoare a locației utilizatorului, a spus Twitter. „Cu toate acestea, unele conturi au accesat Twitter de la anumite adrese IP deblocate originare din China continentală”, a spus acesta. Printre mânerele eliminate au fost pagini care sunt legate de ziarele pro-Beijing din Hong Kong, care descriu protestatarii drept „rebeli”.

Facebook a afirmat că a acționat în urma unui avertisment de pe Twitter, eliminând șapte pagini, trei grupuri și cinci conturi de Facebook care au atras 15 500 de urmăritori. „Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, ancheta noastră a găsit legături cu persoane asociate guvernului chinez”, a spus Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri