Caută
Close this search box.

Rusia acuză Deutsche Welle de amestec în treburile interne și incitare la protest

deutsche welle

La demonstrațiile desfășurate în Rusia, la Moscova, s-a ajuns în repetate rânduri la arestări. Moscova susține că Deutsche Welle s-ar amesteca în aceste proteste. Postul german DW respinge acuzațiile, se arată într-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio.

În timp ce încerca să relateze despre protestele desfășurate la Moscova pe 27 iulie, corespondentul Deutsche Welle Serghei Dik a fost arestat de forțele speciale de poliție.

I s-a spus că acreditarea sa de colaborator al postului internațional german ar fi „un document oarecare, fără valoare”. Dik a fost dus la secția de poliție Marino, alături de alte aproximativ 20 de persoane. Abia după o oră și jumătate a fost eliberat.

Relatările postului Deutsche Welle despre proteste nu par să fie pe placul conducerii de la Moscova – nu doar în cazul lui Dik.

La postul Rossia 1, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat Deutsche Welle de amestec în protestele din capitala rusă. Zaharova a susținut că DW ar fi publicat apelul: „Cetățeni ai Moscovei! Ieșiți în stradă.”

„Fără îndoială, acest post finanțat de stat în Germania e implicat complet în afacerile noastre interne”, a declarat Zaharova.

Notă de protest din partea postului DW

Deutsche Welle a respins cu fermitate acuzațiile. DW nu a îndemnat pe nimeni să participe la proteste, în niciun articol sau material publicat. „Vedem această afirmație a doamnei Zaharova în contextul arestării temporare a corespondentului nostru Serghei Dik”, a spus purtătorul de cuvânt al DW, Christoph Jumpelt.

În nota de protest a DW din 28 iulie, adresată Ministerului de Externe al Rusiei după arestarea temporară a corespondentului Serghei Dik, scrie că împiedicarea activității unui jurnalist acreditat este inacceptabilă: „Protestăm oficial împotriva acestui incident și așteptăm o luare de poziție din partea dumneavoastră.”

Răspunsul Moscovei a venit luni (5 august) și corespunde liniei purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. În declarația oficială a ministerului scrie că ar fi fost publicate „apeluri clare la participarea în masă la niște proteste nepermise” pe conturile DW în limba rusă din rețelele de socializare.

În aceste circumstanțe, colaboratorii DW nu pot fi priviți ca jurnaliști, ci ca participanți activi la acțiuni ilegale, susțin autoritățile ruse. „Vă amintim de necesitatea respectării legilor Federației Ruse”, scrie Ministerul de Externe de la Moscova, „în special în legătură cu nerespectarea lor sub protecția statutului de corespondent străin.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri