Caută
Close this search box.

SUA etichetează oficial China drept „manipulator valutar”

SUA au etichetat oficial China drept „manipulator valutar”, o declarație care va intensifica tensiunile între cele mai mari două economii ale lumii, relatează BBC.

Anunțul Trezoreriei americane urmează  scăderii accentuate a valorii yuanului chinez față de dolar. Scăderea a surprins piețele, întrucât Beijing sprijină de obicei moneda.

Săptămâna trecută, China s-a angajat să riposteze după ce președintele SUA, Donald Trump, a promis să impună taxe vamale de 10% la 300 miliarde de dolari de importuri chineze. Luni, yuanul a trecut de șapte pentru un dolar pentru prima dată din 2008, ceea ce l-a determinat pe Trump să acuze China pe Twitter că și-a manipulat moneda.

Guvernul american a declarat că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, se va angaja acum cu Fondul Monetar Internațional (FMI) „pentru a elimina avantajul competitiv neloial creat prin ultimele acțiuni ale Chinei”. Această mișcare este în mare măsură simbolică, deoarece SUA este deja angajată în discuții comerciale cu China și a implementat taxe la importurile țării. Cu toate acestea, aceasta îndeplinește o promisiune de campanie prezidențială a lui Trump, care s-a angajat să numească China un manipulator valutar în prima zi în funcție.

Decizia a zguduit investitorii, cu principalii indici ai pieței bursiere înregistrând cea mai proastă zi de tranzacționare pentru 2019. Vânzările a continuat marți în Asia, Shanghai Composite a scăzut cu 2,4% în tranzacționarea de după-amiază. SUA definește manipularea monedei ca atunci când „țările manipulează rata de schimb între moneda lor și dolarul american în scopul prevenirii ajustării efective a balanței de plăți sau obținerii unui avantaj competitiv neloial în comerțul internațional”. Nici o țară nu a fost numită oficial manipulator valutar de către SUA de când administrația lui Bill Clinton a făcut-o în 1994, de asemenea, la adresa Chinei.

În anunțul său, Trezoreria SUA a declarat: „China are o istorie lungă de a facilita o monedă subevaluată prin intervenția pe scară largă pe termen lung pe piața valutară. În ultimele zile, China a luat măsuri concrete pentru a-și devalua moneda, menținând în același timp rezerve substanțiale de schimb valutar, în ciuda utilizării active a unor astfel de instrumente în trecut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri