Caută
Close this search box.

Surse oficiale: SUA consideră că Hamza, fiul lui Osama bin Laden, este mort

Statele Unite consideră că Hamza bin Laden, unul dintre fiii conducătorului ucis al Al Qaeda, Osama bin Laden și el însuși o persoană notabilă din grupul militant, este mort, a declarat miercuri un oficial american, potrivit Reuters.

Oficialul american, care a vorbit cu condiția anonimatului, nu a oferit alte detalii, inclusiv când a murit Hamza sau unde. Președintele Donald Trump a refuzat miercuri să comenteze, după ce NBC News a raportat prima dată analiza SUA. Întrebat dacă are informații despre faptul că fiul lui Bin Laden a fost ucis, Trump a spus reporterilor: „Nu vreau să comentez acest lucru.” Separat, Casa Albă a refuzat comentariile cu privire la faptul dacă orice anunț este iminent.

Hamza, despre care se consideră că are aproximativ 30 de ani, era alături de tatăl său în Afganistan înainte de 11 septembrie 2001, data atacurilor asupra Statelor Unite și a petrecut timp cu el în Pakistan, după ce invazia din Afganistan condusă de SUA a împins o mare parte din conducere superioară  al Al Qaeda acolo, potrivit Brookings Institution.

Osama bin Laden a fost ucis de forțele speciale americane care au atacat campusul său în Pakistan în 2011. Se credea că Hamza se afla în arest la domiciliu în Iran, iar documentele recuperate din ansamblu indicau că ajutoarele au încercat să-l reunească cu tatăl său .

„New York Times” a raportat că Statele Unite au avut un rol în operațiunea care a dus la moartea lui Hamza, despre care a spus că s-a desfășurat în ultimii doi ani. Reuters nu a putut verifica imediat aceste detalii. Cu toate acestea, concluzia guvernului american pare a fi una recentă. În februarie, Departamentul de Stat a declarat că oferă o recompensă de până la 1 milion de dolari pentru informațiile care duc „la identificarea sau locația din orice țară” a lui Hamza, numindu-l un lider cheie al Al-Qaeda. Prezentat de șeful Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, într-un mesaj audio în 2015, Hamza a oferit o voce mai tânără grupului ai cărui lideri îmbătrâniți s-au străduit să inspire militanții din întreaga lume galvanizați de Statul Islamic, potrivit analiștilor. Hamza a cerut acte de terorism în capitalele occidentale și a amenințat că se va răzbuna împotriva Statelor Unite pentru uciderea tatălui său, a declarat Departamentul de Stat al SUA în 2017 când l-a desemnat terorist global. De asemenea, el a amenințat că va viza americanii în străinătate și a cerut grupurilor tribale din Arabia Saudită să se unească cu Al Qaeda din Yemen în Peninsula Arabică pentru a lupta împotriva Arabiei Saudite, a spus el. În luna martie, Arabia Saudită a anunțat că a retras cetățenia lui Hamza bin Laden, spunând că decizia a fost luată printr-un ordin regal din noiembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri